Diyete başlama kararı mükemmel bir karardır fakat sadece bu kararla yola çıkacaksanız bazı eksiklikler var demektir. Bu eksiklikler pazartesi akşamı ses çıkarmaya başlar ve salı günü bir de bakmışsınız ki bir günlük diyet serüveniniz bitivermiş. Öncelikle biz diyetisyenler diyet kelimesini çok sık kullanıyor olsak da bizim için diyet kelimesinin tam karşılığı davranış değişikliğidir. Eğer kendinizi kısa süreli bir sürece giriyorum şeklinde şartlandırırsanız bu süreç yakında bitecek fikriyle devam edersiniz. Ama ‘’ben hayatımı değiştiriyorum, yaşam tarzımı değiştiriyorum veya hayatımda önemli bir değişiklik yapıyorum’’ dediğiniz zaman bu kısa bir süreç değil bir davranış değişikliği olur. İşte en önemli eksikliklerden biri budur ‘kısa süreli’ bir sürecin içine girdim yanılsamasıdır.
Diğer eksikliklerden biri ise yarın diyete başlıyorum. Peki sebep? Kendinize geçerli bir sebep bulamamışsanız sonucunu görme ihtimaliniz de yoktur. Sebep olmadan sonuç olur mu hiç? Varsayalım ki bir sebebiniz var peki bu sebep sizi sonuna kadar destekleyebilecek güçte mi? Eğer kilo verme sebebiniz kendinizi birilerine kanıtlamak, birilerine beğendirmek veya herkese nasıl zayıf olduğunuzu göstermek ise bu sebepler sizi yarı yolda bırakabilir. Şuan bulunduğum yaş bir daha geri gelmeyecek ve önümdeki yıllarda hem fiziken hem ruhen hem de biyolojik olarak sağlıklı olmak istiyorum gibi bir sebebiniz varsa işte yol sizin. Sonuna kadar gidebilirsiniz.
Bir başka olumsuz durum ise bütün diyetlerin kuralcı, tatsız ve tuzsuz olduğuna dair önyargıdır. Evet bazı diyetler böyledir fakat bu tamamen tıbben zorunluluğu olduğu için bu şekildedir. Siz genel olarak sağlıklı bir bireyseniz ve sadece kilo probleminiz varsa uygulayacağınız diyet size özeldir ve olabildiğince esneklik içerir. Burada ‘özel’ kelimesine dikkat çekmek istiyorum eğer siz tatlı seviyorsanız o diyeti tatlandırmak tabiki mümkün. Örneğin benim danışanlarım diyette browni de yiyebiliyor ev yapımı sağlıklı cips de… Diyetleri kötüleyen, gerçeğe uygun olmayan diyet masallarını dinlemeyiniz. İşini iyi bilen bir diyetisyen sizin beklentilerinize ve yaşam tarzınıza en uygun listeyi hazırlayacaktır. Bu nedenle bu yola bir profesyonel ile çıkmanızı ve kendinizi bu tarz önyargılardan uzaklaştırmanızı tavsiye ederim.
Bir diğer eksiklik; gerçeküstü beklentilerdir. Burada bahsetmek istediğim eğer 180 cm boyunuz varsa ve kendinize 45 kilo olmak gibi bir hedef koyduysanız işte bu gerçeküstü bir beklentidir. Bu beklenti sağlıklı bir bedene sahip olmaktan tamamen uzaklaşmıştır. Nasıl kilolu/obez olmak bir sağlık problemi ise çok zayıf olmak da bir sağlık problemidir. Beklentileriniz sağlıklı olsun ki bu yolda ilerlemeye gücünüz kalsın.
Peki siz çoktan diyet/davranış değişikliği yoluna girmiş birisiniz diyelim. Bu noktada da size iki tavsiye vermek istiyorum. Birincisi her şeyin yolunda olduğunu düşünün. Fakat çevrenizde biri size sürekli moral bozucu cümleler kuruyor. Diyete başlamadan önce size karşı yaptığı olumsuz yorumlar diyete başlamanızda etkili olmuş olabilir. Bu bir yere kadar kabul edilebilir. Fakat ilerleyen zamanlarda başarılarınızı görmeyip olumsuz yorumlara devam ediyor veya sizin başarılarınızın kendisi sayesinde olduğunu söyleyip size başarısız hissettiriyorsa o kişiden bir süre uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Bu yolda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi işte budur. Diğeri ise sen bir kere bu yola girdin. Başarılarını görmezden gelme. Her güzel şeyi kutla ki artsın. Güzel şeyler yalnız gelmez mutlaka yanında bir diğer güzel şeyi sürükler. Örneğin çocukluğumda mantar toplarken bir tane bulduğumda iki kat sevinirdim. Bilirdim ki mantarlar tek başına büyümüyor. İyi bakarsan hemen yakınında bir mantar daha bulabilirsin. Güzel şeyler de böyle yanında mutlaka bir diğerini sürükler sen yeter ki bulmaya çalış yeter ki görmeye çalış.
Son olarak sevgili okurlar davranış değişikliğinin en büyük getirisi SAĞLIKTIR unutmayınız. Bundan sonra gelenler promosyon diyebiliriz; istediğiniz her kıyafeti almanız, özgüveninizin yükselmesi, insanlardan gelen güzel yorumlarla keyfinizden geçilmemesi, iş gücü potansiyelinizin artması…
Ne bedeninde ne de ruhunda boş yere yük taşıma… Taşı delen suyun gücü değil sürekliliğidir. Sen de YAPABİLİRSİN…
Sonay KAYIKÇI
Diyetisyen
İnstagram: https://www.instagram.com/dyt.sonaykayikci/?hl=tr