Her mevsim kendi doğal koşullarına uyum sağlamamızı bekler. Kış ise mevsimler içinde bana göre en hassas olunması gereken bir mevsimdir. Çünkü kışın geceler daha uzundur ve hava daha soğuktur. Bu nedenle kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiririz. Tüm bu etkenler fiziksel aktivitemizi düşürür ve metabolizma hızımızı azaltır. Bu sürecin devamında eğer gereğinden fazla enerji alınırsa kilo almak da kaçınılmaz olur.
Normal sağlıklı bir birey için en sağlıklı beslenme şeklinin 3 ana öğün ve 3 ara öğün olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kış mevsiminde de bu beslenme şeklinin bizi soğuk algınlığı, grip gibi birçok gribal hastalıktan ve kilo almaktan koruyacağını unutmamalıyız.
Kışın yapılan en büyük hatalardan biri ise su tüketiminin azalmasıdır. Evet havaların soğuk olması, fiziksel aktivitenin düşmesi ve terlemenin azalması sonucunda su tüketiminde bir düşüş yaşanmaktadır. Fakat bu duruma müdahale edilmeli ve vücudun ihtiyacı olduğu kadar su mutlaka tüketilmelidir. Özetle susamadan su içme alışkanlığı edinilmelidir ve her gün en az 2 - 2.5 litre su içilmelidir.
Mevsiminde yetişmiş sebze ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketerek hem kışı güçlü geçirebilir hem formda kalabilir hem de korona virüs sürecinde bağışıklığınızın güçlü kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin turunçgiller ile nar, elma, ayva gibi mevsim meyveleri; ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, kereviz, pırasa gibi sebzeleri beslenmenizde kullanabilirsiniz.
Kış mevsiminde daha fazla rağbet gösterilen sahlep ve sıcak çikolata gibi şeker miktarı ve enerji içeriği yüksek olan içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı ve beyaz çay gibi bitki çayları tercih edilebilir. Şeker kullanmak yerine içine az bir miktarda bal eklenerek tatlandırılabilir.
Eğer imkanlar dahilinde ise kışın da haftada 500 gram balık tüketmek gerekir. Balık; D vitamini, Omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu nedenle kış aylarını daha güçlü ve hastalığa yakalanmadan atlatmak için haftada 2-3 kere (500 g) balık tüketilmelidir.
Genellikle kış aylarında özellikle çocukların sevdiği sebzeler azdır. Çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini zorlayıcı tavırlar ile yemek yemelerini sağlamak birçok anne için problemdir. Bu nedenle ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak belki de daha faydalı olacaktır. Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi rendeleyerek, yoğurda karıştırmak, içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç malzeme olarak kullanarak; sağlıklı ve ev yapımı börek, poğaça ya da krep yapılıp tüketmeleri sağlanmalıdır.
Hastalıklardan uzak, güçlü, enerjik ve sağlıklı bir kış geçirmenizi dilerim. Soğuk günlerde içinizi ısıtan güzel haberler almanız dileğiyle…
Sonay KAYIKÇI
Diyetisyen