Anılarda kaldı, “evdeyseniz akşama size çaya geleceğiz “ sözleri..
Ne güzel günlerdi cidden, hatırlıyorum da akrabalar akşamları gelirdi veya bizler giderdik büyükler bir yerde çocuklar ayrı yerde oturur çaylar içilir, sohbetler edilir, mısırlar patlatılırdı. Birde sıkça elektrikler kesilirdi, lüks vardı küçük tüpe takar etrafında toplanır samimi içten sohbetler edilirdi….
Geride kaldı hepsi bunların maalesef. Sohbetlerin yerini yazışmalar, insanların yerini bilgisayarlar, cep telefonları ,televizyonlar aldı…
Diğerleri şimdilik bir yana da televizyon da oynanan dizilerin, dizi seyretmenin olumsuz yönleri konusuna değinmek istiyorum.
Birkaç başlık altında dizi seyretmenin olumsuz yönleri konusunu toplamaya çalışacağım:
Kadınlar üzerinde etkileri ; Toplum yapısı itibarı ile erkeklerimiz, kadınlara karşı sevgilerini pek dile getirmezler, seni seviyorum kelimesi ancak bazı durumlarda nadiren kullanılır, buna rağmen dizilerde ki jön karakterleri olmayacak şekilde son derece nazik sevecen, bir kabahat yaptığında , yaptığından bin pişman , bin bir özür dilemesini bilen, pahalı hediyeler alan, sevdiğine kul köle olan, gözü başka kimseyi görmeyen, sadık, güvenilir tiplerdir… kadınlarımız bunları seyrettikçe, eşlerinden de böyle davranmalarını bekliyorlar, olması gereken buymuş diyerek eşlerinde de aynı davranışları bekliyorlar.. karşılık göremeyince de benim neyim eksik diye düşüncelere kapılıp tartışmalara sebep oluyorlar.. Dolayısıyla Karı koca arasında gerginlikler oluşuyor ve büyüyerek devam ediyor.
Genç kızlar üzerinde etkileri; Yine güncel dizilerde yer alan fakir genç kız, zengin son derece yakışıklı, mevkii sahibi sosyete de tanınmış patronu aşık oluyor Üstelik kız ret ettikçe, erkek karşısında daha da küçülüyor ve aşkı için fedakarlık yapıyor vs vs.
Tabii bunlar tamamen gerçek dışı arkadaşlıklar, güncel hayatta böyle bir şeyin olması imkansıza yakın..” genç kızlarımız da bu dizilere umut bağlayıp kendilerini o karakterlerin yerlerine koyuyorlar ve hayatı yaşayıp gereksiz beklentiye giriyorlar…sonuç hüsran, psikolojik travma ve terk edilme…
Erkekler üzerinde etkileri; Yine dizi filmlerin de evlilik dışı ilişkiler o kadar çok işlenmeye başladı ki, hatta bazı kadınlarımız seyrettikleri dizide aldatılan eşi değil de , sevgiliyi destekleyenleri bile görebiliriz, acaba eşi onu aldatsa aynı mantığı kendin de yürütecek mi ?… sonuçta bu tür konular da erkeklerin eşlerini aldatmanın normal olduğu hatta çocuk bile yapabileceğine ve tüm bunların olağan olduğu düşüncesini oluşturuyor maalesef!
Toplum üzerindeki etkileri ; “Ayıp “ kelimesi ortadan kalktı, anormal olan ilişkiler normalleşti,
Zina kelimesi aşka dönüştü, yasak ilişki sonrası meydana gelen çocuk, aşkın meyvesi oldu!!! Toplumda namus kavramı değişti, değer yargıları yıkıldı. Daha da acı durum tüm bu olanlara Modernleşme gözü ile bakılmaya başlandı.
Toplum olarak bu dizi bağımlılığını acilen üzerimizden atmamız ve bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor. Dizi izlemlerine son verip ya da daha seçici davranarak, aile yapımıza uygun dizileri seçerek
İzlememiz gerekiyor, evde akşamları tv başında değil de kitap okuyarak sohbetler yaparak çocuklarımıza da örnek teşkil ederek geçirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde toplum olarak uçuruma doğru gideceğiz.
Tüm bunlara dur demenin vakti geldi artık. Evde düzenler bozuldu beklentiler değişti, geç kızlar okumadan, çaba göstermeden zengin yakışıklı koca bulma umutları ile doldu.. zarar ve ziyanlar baş göstermeye başladı bile.
dizi seyretmenin olumsuz yönleri konusunda farkındalık yaratıp önce evimizde, sonra komşumuzda, sonra çevremizi uyaralım.. ve bunların gerçek değil tamamen masal ötesi olduğunu aklımızdan çıkarmayıp daha bilinçli bireyler olmamız dileklerimle.