Bu yıl dördüncü kez gerçekleştirilen Ekonomiye Fayda Endeksine göre başarı sahibi olan markalara Beykoz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen törenle ödülleri verildi. “Elmas”, “Platin” ve “Altın” kategorilerde yer alan markalar, ürün ve hizmet performansları, yönetim performansları ve topluma sağladığı sosyal fayda ekseninde kamuoyu algısında bıraktığı izlere göre değerlendirildi.
ARAŞTIRMAYA 26 BÖLGE VE 72 İLDEN 14 BİN KİŞİ KATILDI
CATI yani bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemi kullanılarak 22 Ağustos – 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma kapsamında, NUTS 2 gruplaması ile 26 bölge ve 72 ilde rastgele seçilen yaklaşık 14 bin kişi arandı. Firmalarla ilgili cevaplanan sorular faktör analizi kullanılarak yaş, cinsiyet, gelir ve eğitim faktörleri ‘Sosyal Fayda Endeksi’, ‘Ürün/Hizmet Nitelik Endeksi’ ve ‘Firma Nitelik Endeksi’ olarak gruplandı. İtibar gücü ve firma değerlendirmesi bileşenlerinden oluşan endekste, her sorunun bulunduğu gruptaki ağırlığı uzman görüşlerine göre Analitik Hiyerarşi Prosesi kullanılarak belirlendi. EFE raporu sayesinde markalar, rakipleri ile kıyaslamalı olarak hedef kitlelerinde bıraktıkları her türlü izi analizleriyle görebiliyor.
Törende Türkiye İtibar Akademisi’nin çalışmalarından ve gelecek dönem hedeflerinden söz eden İtibar Akademisi Başkanı Ertan Acar, “Ekonomiye Fayda Endeksi kapsamında ödül almaya hak kazanan tüm markaları tebrik ediyorum. Bunun yanı sıra Türkiye İtibar Endeksi dahilinde açıkladığımız İtibarda İstikrar ödüllerinin ardından bu yıl akademimiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz Türkiye İtibar Endeksi, Gençlik Endeksi, Müşteri Memnuniyeti Endeksi ve Ekonomiye Fayda Endeksi araştırmalarında iki yıl üst üste dereceye giren markalara ‘Sembol Marka’ ödüllerini de takdim ediyoruz. Bunun yanı sıra İtibar Akademisi olarak 2023 yılı itibariyle dünyaya açılma yolculuğumuz başlıyor. İtibar Akademisi Avrupa girişimimiz ile Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan yabancı şirketlere sektör veya firma bazlı araştırma ve raporlama hizmeti de vereceğiz. Amacımız okyanuslara açılmak isteyen yerli markalara yardımcı olurken, yabancı markaların da Türkiye’deki yatırımlarını sağlıklı bir şekilde yapacakları rotaları çizmek” dedi.
“ÖDÜL ALAN TÜM MARKALARI TEBRİK EDİYORUZ”
Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ise İtibar Akademisi’nin yürüttüğü sektörel araştırmaların akademik partneri olduklarını belirten konuşmasında şunları kaydetti:
“Beykoz Üniversitesi olarak her zaman bilimsel ve sektörel bazlı araştırmaları destekliyoruz. İş birliğini çok değerli buluyoruz. Güzel bir araştırma, geliştirme ve uygulama alanı oluşuyor. Türkiye İtibar Endeksi Ödül Töreni’nde de olduğu gibi Ekonomiye Fayda Endeksi Ödül Töreni’ne de ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz. Ekonomiye Fayda Endeksi, toplum nezdinde kurum ve markaların sağladığı ekonomik ve sosyal faydanın ölçümlendiği bir araştırma. Hem Ekonomiye Fayda Endeksinde hem de 2 yıldır her endekste başarı gösteren Sembol Markalarda ödül alan tüm markaları tebrik ediyoruz.”
“HATAYI MİNİMUMA İNDİRME REFLEKSLERİNİ GELİŞTİRİYOR”
Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Alçın da “İtibar Akademisi ile iş birliğimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz ikinci ödül töreni. Bu tür takdimler markaların bilinirliğinin önemli bir göstergesi. Toplumun ödüllendirdiği markalar bu itibarı arttırmak ve kalıcılığını sağlamak için eminim ki daha çok çalışıyorlar. Olumlu yansımalar markaların hizmet anlayışlarını geliştirmenin yanı sıra yüklediği sorumluluk ile de hatayı minimuma indirme reflekslerini geliştiriyor. Gerçekleştirilen bu endeksler yalnızca markalar için değil aynı zamanda sektörel ve akademik düzeyde de öneme sahip olan çalışmalar. Diğer firmalara da yol gösterici ve teşvik edici nitelikte olmasını temenni ediyorum” dedi.
Alfabetik sıralamaya göre dereceye giren markalar:
ELMAS LİGDE YER ALAN MARKALAR: Ağaoğlu İnşaat, Anadolu Sigorta, Arçelik, Banvit, Bellona, Bim, Binance, Bmw, Burger King, Coca Cola, Defacto, Dominos, E-Bebek, Enerjisa, Erikli, Eti, Etstur, Flormar, Ford, Kiğılı, Koç Holding, Koçtaş, Kütahya Porselen, Kütahya Seramik, Lassa, Marshall, Mavi, Media Markt, Nike, Opel, Opet, Pasaport Pizza, Pınar, Redbull, THY, Vitra, Yurtiçi Kargo, Ziraat Bankası.
PLATİN LİGDE YER ALAN MARKALAR: Adidas, Artema, Avon, Axa Sigorta, Beko, BTC Türk, Civil, Damat, Defacto, Dost, Fanta, Fiat, Filli Boya, Garanti BBVA, Hayat, İstikbal, Jolly Tur, Kalekim, Karaca, KFC, Koton, Limak, Little Ceasars, Mercedes Benz, Michelin, MNG Kargo, Pegasus, Praktiker, Sabancı Holding, Shell, Sinpaş, Şen Piliç, Şok, Teknosa, Ülker, Zorlu Enerji.
ALTIN LİGDE YER ALAN MARKALAR: Aras Kargo, Bey Piliç, Black Bruin, Bosch, Çilek, Çimstone, DYO, Ege Seramik, Erensan, FLO, Folkart, HDI Sigorta, İş Bankası, Kamil Koç, Kelebek, LC Waikiki, Mc Donalds, Migros, Paribu, Paşabahçe, Pepsi, Petlas, Petrol Ofisi, Pınar, Renault, Sarar, Sepaş, Sütaş, Toki, Torku, Trivago, Urban, Vatan, Vestel, Volkswagen, Zorlu Holding.
2022’NİN SEMBOL MARKALARI: Ağaoğlu İnşaat, Anadolu Sigorta, Arçelik, Arko, Avon, Aygaz, Banvit, Bayraktar, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Borcam, Burger King, Cif, Coca Cola, Çilek Mobilya, Çimstone, Demirdöküm, Derimod, Domestos, Domino’s, E-bebek, EnerjiSa, Erensan, ETS Tur, Eyüp Sabri Tuncer, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fiat, Flormar, Folkart, Ford, Galatasaray Spor Kulübü, Garanti BBVA, Gillette, İskender Kebap (Yavuz İskenderoğlu), İstikbal, Jelibon, Kalebodur, Karaca, Kelebek Mobilya, Kiğılı, Koç Holding, Kurukahveci Mehmet Efendi, Kütahya Seramik, Lassa, Lego, Mado, Mars Logistics, Mavi, Media Markt, NEF, Nescafe, Opel, Opet, Orkid, Pasaport Pizza, Paşabahçe, Pınar, Silk and Cashmere, Selpak, Shell, Şen Piliç, Tat Gıda, Teknosa, Torku, Urban, Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı, Vestel, Vitra, Yurtiçi Kargo, Ziraat Bankası, Zorlu Enerji.
Yorum Yazın