33 yıldır Şile Belediyesi tarafından düzenlenen festivallerle ismini gerek Türkiye’de gerekse dünyada tanıtan Şile Bezi, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın girişimleriyle Şile İmrendere Mahallesi Kızıldağ Sokağı 7 ada, 988 parsel üzerinde bulunan ve 1450 metrekare alan üzerinde projelendirilen Şile Bezi Üretim Tesisi ile daha fazla üretim yaparak, adını duyurmaya devam edecek.
Üretim tesisinin toplam inşaat alanı 1160 metrekare olup, mimari proje içerisinde teknik ofis, rezerve atölye, 390 metrekare asma kat alanları yer alacak. Ayrıca proje kapsamında 58 metrekare satış alanı, 99 metrekare dikiş / nakış alanı, 97 metrekare çözgü alanı, 33 metrekare ofis,18 metrekare toplantı odası, 39 metrekare yemekhane, 196 metrekare atölye ve sergi alanı bulunuyor.
Tamamlandığında Şile’nin kültürel birikiminde ve ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutan Şile Bezi’nin üretim kapasitesini daha üst seviyeye taşıyacak olan projeyle özellikle kadın istihdamı desteklenerek, ilçe ekonomisine önemli ölçekte katkı sağlayacak.
KADIN İSTİHDAMINA DESTEK
Proje ile ilgili bilgi veren Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Her geçen gün bünyemize kattığımız projelerle yolumuza hızla devam ediyoruz. Son olarak yeni üretim tesisimizi hayata geçiriyoruz. Yeni üretim ve çalışmalarımıza ev sahipliği yapacak tesisimiz için çok heyecanlıyız. Şile Bezi ilçemizin kültürel mirası. Bu mirasa sahip çıkmak bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Şile Bezi’ne ait dokuma kültürünün ve el sanatlarının canlandırılmasına yönelik çalışmaların merkezi haline gelen Şile Bezi El Sanatları Merkezimizi büyüterek, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımı için de önemli çalışmalarda bulunduk. Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda belediyemiz tarafından geliştirilen “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” projesini tamamladık. Projemiz kapsamında Kooperatifimizi kurduk ve 4 dokuma atölyesini Şile’mize kazandırdık. Kurduğumuz atölyelerde 475 kadınımıza eğitim verdik, üretime kazandırdık. Eğitime ve üretime katılan 240 kadınımız böylece sürdürülebilir gelir elde etmeye başladı” diye konuştu.
Ocaklı açıklamasının devamında, “Şile Bezi’nin üretim kapasitesinin artırılması ve bir dünya markasının daha çok insana ulaşması için, İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda belediyemiz tarafından gerçekleştirilen girişimlerle, coğrafi işaretimize uygun, Şile Bezi üretim sahamızı arttırmak ve yerinde üretimi desteklemek kaçınılmazdı. 150 yılı aşkındır süregelen kültürel mirasımızı gençlerimize, kadınlarımıza katkı sağlayacak bir projeyle taçlandıracak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şile Bezi Üretim Tesisi projemizin bir an önce başlaması ve hizmeti girmesi yönündeki çalışmalarımızın hızlandırılması yönünde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Your browser does not support the video tag.
Yorum Yazın