Tüm dünyada geri dönüşüm ve enerji verimliliği konusunun önemi her geçen gün bir kat daha artarken, aynı zamanda çevrenin korunmasını da kapsayan projeler ön plana çıkıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi (SEKAY) projesi çerçevesinde bertaraf edilen atıklardan elektrik enerjisi üretiliyor. 2021 yılı boyunca Sakarya’da tam 67 milyon 879 bin KWh elektrik kentteki çöplerden elde edildi. Saatte 14,04 MW üretim kapasitesine sahip tesiste geçtiğimiz yıl, içerisinde kâğıt, cam, metal ve plastik atıkların bulunduğu 4 milyon 765 bin kilogram atık geri dönüştürülerek büyük kısmı elektriğe çevrildi. Atıklardan gazların toplanmasıyla jeneratör vasıtasıyla 2021’de üretilen elektrik miktarı, yaklaşık 92 bin kişinin meskenlerdeki tüketimine karşılık geliyor.
30 YILLIK İHTİYACIN KARŞILANMASI HEDEFLENİYOR
İklim değişikliği eylem planına uygun olarak karbon emisyon salınımını en aza indiren SEKAY, Marmara Bölgesi’nin en büyük çevre projesi olarak gösteriliyor. Tesiste günlük 700 ton atık dönüştürülüyor. Dönüşüme dahil edilen atıkların dışındaki çöplerden ise gübre ve çimento fabrikası yakıtı üretiliyor. Tesiste yakın zamanda faaliyete alınacak 2. lot depolama alanıyla 30 yıllık ihtiyacın karşılanması hedefleniyor.
DOĞAYLA DOST EKONOMİK KALKINMA PROJESİ
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, çevre dostu enerji üretimini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. SEKAY projesinin doğayı korurken Sakarya ve Türkiye’ye ekonomik fayda yarattığını dile getiren Yüce, “Ülkemizin örnek şehirlerden Sakarya’ya kazandırdığımız çevre projelerimizin merkezinde insan var. Şehrimizin doğal güzelliklerini korurken ekonomik ve sosyal kalkınma hamleleri gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda başlattığımız SEKAY projesiyle kentteki atıkları en iyi şekilde muhafaza edip ileri teknolojik uygulamalarla geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bu sayede sıfır atık hedefiyle Sakarya’mızın doğasını koruyarak çöplerden enerji üretiyoruz” dedi.
Yorum Yazın