İşte o yazı;
Kripto paralar artan sayıları, piyasa değerleri ve işlem hacimlerine rağmen birçok risk taşımaktadırlar. Son yazılarımda kripto paraların piyasa değerlerini size aktarıyorum. CoinMarketCap verilerine göre bugün dünyada 9.523 kripto para var iken, bu paraların piyasa değeri yaklaşık 2,2 trilyon dolara ulaşmış bulunuyor.
Kripto paralarla ilgili arkalarında kamu otoritesinin olmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynak olması, yasadışı işlemlerde kullanılma riskleri ve kullanıcılarının yatırım cüzdanlarının bilgisi dışında kullanılması sıklıkla dile getiriliyor. Bunların yanında kripto paralar küresel açıdan finansal, politik, ticari ve ekonomik alanlarda da birçok risk taşıyorlar.
KRİPTO PARALAR İLE İLGİLİ RİSKLER
Kripto paralar finansal açıdan birçok riskle karşı karşıyadır. Mevcut para sisteminde para otoritesi merkez bankalarıdır. Kripto paralarda ise bir otoritenin bulunmayışı, düzenleyici ve denetleyici bir kurumun olmaması riskin daha da artmasına neden olmaktadır. Muhatap eksikliği bu paralar ile ilgili belirsizliği arttırmaktadır.
Diğer yandan, kripto borsalarındaki mevzuat eksikliği de birçok kişinin mağduriyet yaşanmasına neden olmaktadır. Son dönemlerde Türkiye’de faaliyet gösteren bazı kripto para borsalarının işlemlerini durdurması ile başlayan mağduriyetlerin kripto para satın almak isteyenler için önemli bir uyarı olduğu açıktır.
Ayrıca, kripto paraların fiyatlarındaki oynaklıklar ve aşırı fiyat dalgalanmaları yatırım yapanlar açısından belirsizlikleri artırmakta ve bir ticari risk oluşturmaktadır. Çünkü kişiler kullanacakları ödeme aracında istikrarlı bir değer ve fiyat olmasını beklemektedir. Kripto paralarda da en büyük eksiklik istikrarsızlık olduğundan bu paraların bir ödeme aracı olması ve mevcut para sistemine karşı alan bulması gerçekten kolay değildir.
Bu fiyat oynaklığı gelir açısından da örneklendirilebilir. Kripto paraların değerlerinin aşırı oynaklığı dolayısıyla meydana gelebilecek aşırı değer kayıpları ücretini veya maaşını bu paralar ile alanlar için çok riskli durumların yaşanmasına neden olacaktır. Kişinin elde edeceği gelir konusunda yaşayacağı belirsizlik onun tüm ekonomik kararlarını etkileyecektir.
Bu şartlarda yaşanacak birkaç olumsuzluk kripto para kullanıcıları ve bu piyasa girecek olan yeni kullanıcıları olumsuz etkileyecektir.
En önemlisi de yasal altyapılarının olmaması nedeniyle kara para aklama ve benzeri illegal yollarda kullanılabilecekleri konusundaki riskler kripto paralar için öne sürülen kaygıları ve soru işaretlerini arttırmaktadır.
Bununla beraber, kripto para kullanımı durumunda merkez banklarının para basımından elde ettikleri önemli bir gelir kaynağı olan senyoraj gelirlerinden mahrum olmaları, merkez banklarının geleceği ve otorite olmaları açısından çok önemli bir ekonomik risktir.
Merkez bankaları bu durumun oluşmasına izin verecekler mi? Eğer izin vereceklerse kendi konumları tartışmalı hale gelecek. İzin vermedikleri durumda ise kripto paraların geleceği, kullanımları ve yaygınlaşmaları bakımından belirsizliklerin ve risklerin devam edeceğini öngörebiliriz.
Bu durum kripto paralar ve mevcut finansal sistem arasında birçok politik sorunun oluşmasına neden olacaktır. Bu da kripto paraların kullanımının kabul görmesinin önemli bir riskidir.
Kısacası, kripto paraların değerlerinin aşırı dalgalanmalar yaşaması, bu paraların arkasında kamu otoritesi güvencesinin olmaması, mevzuat eksikliğinin bulunması ve mevzuat oluşturma açısından ülkelerde farklı bakış açılarının olması kripto paraların çok yüksek riskler taşımalarına yol açmaktadır.
Diğer yandan kripto paraların yatırımcılar için yeni bir araç olma çabası, ödeme sisteminde yer bulma isteği, mevcut rezerv paralara alternatif olma amacı merkez bankaları ve mevcut finansal sistem açısından birer tehdit olmaktadır. Bu bağlamda bu gücü kırmak için gerçekleştirilecek yasal düzenlemeler de kripto paralar açısından bir risk teşkil etmektedir.
Yorum Yazın