Tarım ve kırsal kesimi desteklemek amacıyla geçen sene başlatılan proje kapsamında, ilaç, kozmetik ve takviye gıda sanayiinde kullanılacak olan 2.6 milyon biberiyenin hasadı, Başkan Büyükakın’ın katılımıyla Kandıra ilçesinde yapıldı.
KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla geçen yıl hayata geçirilen, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında, il genelinde 1200 dekar alana dikilen yaklaşık 2.6 milyon biberiyenin ilk hasadına başlandı. Hasada katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, istihdam edilen kadın çiftçilerle birlikte tarlada hasat yaptı.
KENTTEN KIRSALA GERİ DÖNÜŞ TEŞVİK EDİLİYOR
Turizm, sanayi, eğitim ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir kentlerden biri olan Kocaeli'de, Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere yönelik destekleri bu yıl da artarak zirve yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, stevia (şeker otu) yetiştiricilerine destek sağlanıyor. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor.
KADIN İSTİHDAMINDA ARTIŞ SAĞLANDI
Geçen yıl Kandıra’da başlatılan projeye bu yıl İzmit, Kartepe, Derince ve Karamürsel ilçeleri de dahil oldu. Biberiyenin yanı sıra tıbbi nane ve şeker otu (stevia) dikimlerinin de yapıldığı projede kadın istihdamında da artış sağlandı. Kadınlar, fide dikiminde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlarken, evlenme çağındaki bazı kızlar kazandıkları paralarla çeyiz ve düğün hazırlığı yapıyor.
DİKİM YAPILAN ALANLAR SİGORTALANDI
Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm bu tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, “İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda yapılıyor. Fide dikimi gerçekleştirilen arazilerin, yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri, Sekapark A.Ş tarafından karşılanıyor.
Yorum Yazın