“Kilis İli Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi” kapsamında 107 üreticiye silajlık mısır tohumu dağıtımı yapıldı.
KİLİS (Ulusal Ajans) - Kilis’te 8 bin 597 hektar mera alanın bulunduğuna değinen Kilis Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, meralardan yıllık olarak 5 bin 486 ton ottan yararlanıldığını belirterek, bu miktarın yıllık ot ihtiyacının ancak yüzde 1’ini karşıladığını söyledi. Kaliteli ve ucuz bir kaba yem üretimi için yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğini kaydeden Müdür Kökçüoğlu, "Silajlık mısır yetiştiriciliği ana ürün ya da ikinci ürün olarak yapılmaktadır. Gelişme mevsiminin uzun olduğu ilimizde tahıl hasadından sonra tohum yatağı hazırlanıp mısır ekimi yapılır. Sulamanın mümkün olduğu yerlerde sıcak yaz aylarında başarılı bir silajlık üretimi gerçekleştirilebilmekte; mısırdan yetiştirilme şekline, çeşide ve yapılan uygulamalara göre 4-6 tonda silaj alınabilmektedir.
Bugün burada Kilis merkez ve 3 ilçede 107 üreticiye, bin 70 dekar alanda kullanılmak üzere 214 torba, silajlık mısır tohumu dağıtacağız. Hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılamaya ve yem girdi maliyetlerini düşürmeye ve ilimizdeki kuraklığın çiftçilerimize olan zararını azaltmaya yönelik tohum dağıtımını arttırarak devam ettirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.
Törende çiftçilere yapılan desteklerden bahseden Polateli Kaymakamı ve Kilis Vali Yardımcısı Vekili Semih Doğanoğlu ise, 2020 yılı Yem Bitkileri Desteklemeleri kapsamında, Kilis merkez ve 3 ilçesinde fiğ, yonca ve silajlık mısır ürünlerinde toplam 154 üreticiye, 7 bin 408,90 dekar alanda toplam 717 bin 671,76 TL destekleme ödemesi yapıldığını söyledi. Vali Yardımcısı Doğanoğlu, üreticilere dağıtılan tohumun hayırlı ve bereketli olmasını diledi.
Yorum Yazın