Son yıllarda doğa ve çevre duyarlılığının artmasıyla birlikte evcil hayvan sahiplenme oranlarındaki hızlı artış, hayvan bakımı endüstrinin de büyümesini ciddi anlamda tetikliyor. Global Market Insight’ın yayımladığı verilere göre 2020’de 66,5 milyar dolar değerinde olan evcil hayvan bakımı pazarının 2027’ye kadar 350 milyar doları aşması beklenirken, ülkemizdeki evcil hayvan sahiplerinin kedi- köpek mamasına yaptığı harcamalar da yerel pazardaki büyümenin itici gücünü oluşturuyor. 2021 sonu itibarıyla 3 milyar TL olan kedi ve köpek maması pazarının yıllık büyümesinin pandemi ile birlikte %50’ye ulaştığı görülüyor. Yerel pazardaki büyümenin rüzgarını arkasına alan İstanbul merkezli kedi- köpek maması girişimi Kito, Serkan Ömerbeyoğlu ve Zeta Investments’tan toplam 5,5 milyon TL yatırım aldığını duyurdu. Finansman turunu başarıyla tamamlayan girişim, aldığı yatırımla evcil hayvan bakımında teknolojik ve geleneksel yaklaşımları birleştirerek katkısız, doğal ve taze ürünler üretmeyi, sağlıklı mama tüketimini hem yerel pazarda hem de globalde yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Yatırım süreciyle ilgili değerlendirmede bulunan Kito Kurucu Ortağı Cem Üster, “Evcil hayvan endüstrisinde özellikle gıda için geçerli olan standartlar yeterince iyi değil. Halihazırda işlenmiş köpek ve kedi mamalarında besin değeri oldukça düşük yan ürünlerin kullanılması, hayvanların sağlıksızyahut yetersiz beslenmesine neden olabiliyor. Bizim gibi, tüm evcil hayvan sahiplerinin de kedi ve köpekleri için en iyisini yapmak istediğini biliyoruz. Bu yüzden 2021’de Karkas Çiftliği iş birliği ile hayata geçirdiğimiz kedi ve köpek maması girişimi Kito’nun yatırım turunu geçtiğimiz günlerde tamamladık. Serkan Ömerbeyoğlu ve Zeta Investments’tan aldığımız toplam 5,5 milyon TL’lik yatırımla sağlıklı ve doğal mama üretimimizi artırarak hem yerel pazarda hem de globalde büyümeyi hedefliyoruz” dedi.
GDO’SUZ ETLER EVCİL HAYVAN MAMASINDA HAMMADDE OLUYOR
Geleneksel kuru ve konserve mamanın yanı sıra, taze evcil hayvan maması, kurutulmuş doğal çiğneme ürünleri, kedi ve köpekler için gıda takviyesi ve kurabiye üretimi yaptıklarını belirten Cem Üster, iş modellerine dair şu bilgileri paylaştı:
“Tarım Bakanlığı onaylı üretim tesisimimizdeki tüm ürünler, uzun soluklu Ar-Ge çalışmasından geçiyor. Tüm süreçlerimizi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi bünyesindeki veteriner hekimlerinin danışmanlığında gerçekleştiriyoruz. Hammadde olarak, Karkas Çiftliği’nde antibiyotik ve GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) kullanılmadan üretilmiş etlerini kullanıyoruz. Aynı kategorideki diğer üreticilerden hem çiğneme hem de taze mama alanlarında ayrışıyoruz.”
EVCİL HAYVAN MAMASI ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DEVRİ
Evcil hayvan maması üretiminde sürdürülebilirlik ilkesini benimsedikleri aktaran Kito Kurucu Ortağı Alper Çağdaş ise “Dünya genelinde evcil hayvan maması üretimine yakından baktığımız zaman tonlarca atık, katkı maddesi ve bilinmeyen maddelerin kullanıldığını görüyoruz. Patili dostlarımızın daha sağlıklı beslenmesi için ürünlerimizi ata tohumları ve GDO’suz besinlerle büyütülen hayvanların etlerinden elde ediyoruz. Yalnızca yerel pazardaki standartları baştan yaratmak değil, globalde de büyüyerek sürdürebilirlik, sağlık ve mutluluğun çelişkili kavramlar olmadıklarını tüm coğrafyalara anlatmak ve bu yönde bilinç oluşturulmasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞI SATIŞLARINI ARTIRMAK İÇİN YATIRIM TURUNA ÇIKACAKLAR
Aldıkları yatırımın etkisiyle sadece yurt içinde değil, yurt dışında da satışlara başladıklarının altını çizen Alper Çağdaş, “Yatırım turumuzu başarıyla tamamlamamızla birlikte Dubai ve İrlanda ile yurt dışı satışlarımıza başladık. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere, başka coğrafyalarda da büyümek için 2022 sonunda bir yatırım turuna daha çıkmayı planlıyoruz. Ülkemizdeki evcil hayvan mama pazarında henüz tanınmaya başlayan taze mama alternatiflerini yaygınlaştırmayı ve bu kategorilerin merkezindeki lider marka olmayı hedefliyoruz” dedi.
Yorum Yazın