Bunun üzerine her cumartesi semt pazarlarının açılması kararı alındı. İlk cumartesi pazarları bugün kuruluyor. Bu kapsamda İstanbul’da normal şartlarda çeşitli günlerde haftalık olarak kurulan 461 semt pazarından 423 tanesi bugün açık olacak. İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, “İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile toplantı yaptık. 39 ilçe kaymakamı da katıldı. İstanbul’da yoğunluğu azaltmak için mutlaka herkesin yürüyüş mesafesinde kendi pazarına ulaşması sağlanacak. Bu kapsamda sadece cumartesi günü pazar kurulabileceği için hemen hemen her semt pazarı bugün açık olacak. Normalde çeşitli günlerde çeşitli semt pazarlarına giden pazarcı esnafı ise bugün istediği pazarı tercih edip orada tezgahını kurmuş olacak” dedi.
Şengün’ün verdiği bilgilere göre her pazarın girişinde zabıta ve emniyet görev yapacak. El hijyeni konusunda alanlar bulunacak. Ayrıca HES kodu ile giriş sağlanacak. “Odamızdan da temsilciler pazarlarda olacak” diyen Mesut Şengün, pazarcıların çeşitli tedirginlikleri olduğunu anlatırken, şunları söyledi:
“Haftada bir gün kurulacağı için pazarcı esnafı elindeki ürünü tüketemezse ne olacak? Pazar günü haller de kapalı. Halciler tek bir gün için daha az mal getirecek ama tek gün olduğu için pazarcı çok ürün alacak. Arz talep dengesizliği oluşursa fiyatlar artabilir. Biz bakanlığa, ilgililere önerimizi sunduk. Bayram öncesi pazartesi, salı ve çarşamba günleri de pazarların kurulmasını istiyoruz. Şu anda üretici bölgelerde yeni mahsul başladı. Taze ve hızlı ulaşması lazım. Üreticinin elinde kalmaması lazım. Aslında bayramda yani ayın 15’ine denk gelen cumartesi günü pazar kurulması için izin verildi. Ama biz bayram öncesinde de üç gün kurulsun istiyoruz.”
‘KÖYLÜDE 50 KURUŞ, MARKETTE 6 LİRA’
İstanbul’un yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olduğuna dikkat çeken Şengün, burada tedarikin yüzde 80’ine yakınının pazarcılar tarafından sağlandığını belirterek şunları söyledi:
“Marketlerin piyasada tedarik hacminde etkisi yok. Bir hafta pazar kurulmadı, üretim bölgelerinde ürün köylünün elinde kaldı. Halde ürün yok. Pazar kapalı olunca marketler istediği fiyata satış yapıyor. Köylü 50 kuruşa salatalık sattı alan olmadı. Markette salatalık en az 6 liraya satılıyor. Pazarda ise her bütçeye göre ürüne ulaşılır.”
ÜRÜNLER ÇÖP OLMAYACAK
Yüksek üretim döneminde pazarların açık olmamasının üretici açısından kötü olduğunu belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “Pazarlar açılacağı için son iki gündür nefes aldık” dedi. Daha fazla gün için pazar kurulmasını istediklerini anlatan Kökce şöyle konuştu
“Üretici bölgelerde tam en yüksek üretim sezonundayız. 100 kilo patlıcan veren sera 1000 kilo veriyor artık. Domates, salatalık her gün toplanıyor. Bu ürünlerin elimizde kalıp çöp olması bizleri çok üzdü. Ürün fiyatlarında son iki günde ise pazar açılışı nedeniyle yüzde 500’e yakın artışlar oldu. Tabii yine kâr etmekten uzağız ama en azından bu göz nuru, emeği verdiğimiz ürünler çöpe gitmeyecek. Salatalık 30 kuruşa düştü ama alan olmadı. Şimdi 1-1.5 lira bandına çıktı. Biber ve domateste yine 50 kuruş - 1 lira artışlar var. Bu dönemde marketlerin insafına kalmıştık. Mesela Ankara’dan bir tüketicimiz ulaştı. Markette salkım domates 18 lira imiş. Buradan çıkışı 3.5-4.5 lira arasında. Şehre 7 liraya bile gitse inanılmaz bir kâr sağlanıyor. Biz ise ürettiğimizden 50 kuruş kâr edemiyoruz.”
KAYNAK : Milliyet
Yorum Yazın