Kartal Belediyesi, UNESCO’ya bağlı Uluslararası Şiir Organizasyonları içinde yer alan ‘FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’ne bu yıl yedinci kez ev sahipliği yapıyor. 100 şairin katıldığı festivale çeşitli ülkelerden 15 şairde katılacak.Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve Festival komitesinden Şair-Yazar Hilal Karahan ve şairlerin katıldığı programla ‘FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’nin startı verildi.
HİÇBİR ZAMAN DESTEKLERİNİ ESİRGEMEDİLER…
Kartal Belediyesi Jupiter Gezegen Kafe’de düzenlenen programda konuşan festival komitesinden Şair -Yazar Hilal Karahan, ‘’Uluslararası Kadın Şiirleri Festivali’nin 7’incisini gerçekleştiriyoruz. Festival her yıl Kartal Belediyesi’nin sponsorluğunda gerçekleştiriyoruz. Sağ olsunlar desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemiyorlar. Festivalimize 100 şair katılıyor.15’ i yabancı ülkelerden gelmekte. Altısı aramızda yarın gelecek olanlar var. Festivale bütün dünyadan sevinç ve özlemle geliyorlar. Bundan son derece memnunuz çünkü FeminİSTANBUL bütün dünyada bir marka oldu. FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali aslında Unesco’ya bağlı şiir hareketlerinin şiir platformlarının bir devamı. Dünya Şiir Festivali organizasyonunun dünya şiir hareketi organizasyonun bir devamı niteliğinde. Türkiye’de gerçekleşiyor. Buna benzer bir festival dünyada birkaç yerde daha kutlanıyor. Festivalin özelliği şu kısaca anlatayım. Biz kadın temalı şiirler yazıyoruz biz kadın temalı şiirler okuyoruz. Çünkü amacımız şiirlerle kadınlara kadın sorunlarına dikkat koymak. Ben tıp hekimiyim. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıyım. Aynı zamanda bir şairim. Bir hekim şair olarak böyle bir festivalin fikriyle başkanımıza gittiğimizde biz büyük bir ilgi ve büyük bir alakayla destekledi. Çünkü biliyorsunuz kadınlar her yerde anı şekilde eziliyor. Beni de bu festival nedeniyle pek çok ülkeden davet ediyorlar. Kolombiya’ya gittiğimde veya Hindistan’a gittiğimde veya Mısır’a gittiğimde sorunlarımız hep aynı. Kadın dışarıda istediği kadar bir titre sahip olsun hakim olsun. Savcı olsun-, mühendis olsun veya herhangi bir iş dalında olsun eve geldiğinde bütün titrler kapıda kalıyor ve evde anne oluyor ev hanımı oluyor. Ve bu kadının benliğini kadının performansını bölümlere ayırıyor. Kadın bunlarla mücadele etmek zorunda evde anne olacak. Çocuklarını idare edecek, kocasını idare edecek dışarıda vatanın bir bireyi olarak bi evladı olarak hizmet edecek. Bu gerçekten çok zor. Ama kadınlarımız son derece güçülü ve bununla sonuna kadar baş ediyorlar. Hepsi birer amazon. Şili’den Gabriel şair arkadaşımızın bir şiirir var onun bir bölümü var.‘’Barbarlar geliyorlar ellerinde hançerleriyle’’ diyor. Barbarlar dedikleri eski Pagan kadınlarını simgeliyor. Kadınlar gücü ta antik zamandan beri güçlü ve her zaman da kendilerini savunmakta birebir.
BÜYÜK MUTLULUK VE ONUR DUYUYORUZ…
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Ebette sanat elbette duygular ama bunun içerisinde bir gerçeklik bir yaşanmışlık da var. Ne mutlu bu duyguları dile getirdikten sonra bunlardan ders çıkartabilene, ne mutlu bu duyguları dinleyip duyup öğrendikten sonra yaşamını daha iyi idame ettirebilene. Dolayısıyla biz yaşamın içerirsinde sanat ve sanatçının yaşam ilerlerken insanın hayatına dokunuşunu anlayabilen bunu önemseyen ve bununla ilgili atılan adımların da çok önemli olduğunu bilen insanlarız Dolayısı ile ev sahipliği yapmaktan katkı sunmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Kadın arkadaşların kadınların sorunlarını iyi yada kötü şeylerin güzel ya da çirkin şeylerin bunlardan ders çıkartılarak bunlardan yaşama katkı sağlayarak insanları güzelleştirecek bütün adımların içerisinde olmaya gayret gösteriyoruz.”dedi.
Kadın temalı şiirleriyle, her dilden, cinsten, dinden, ırktan ve milletten şairin katılacağı festivalin,organizasyon komitesinde; Hilal Karahan, Emel Koşar, Dilruba Nuray Erenler ve Ayça Erdura yer alırken; Danışma kurulunda Zeynep Altıok Akatlı, Nesteren Davutoğlu, Arzu Çerkezoğlu, W. B. Bayrıl; teknik yardım ekibinde Mengü Bahadır Bayrıl, Hatice Kumalar bulunuyor.
Yorum Yazın