BBVA Grubu bünyesinde yer alan Garanti BBVA da bu taahhüde iklim kriziyle mücadele, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve kapsayıcı büyüme konusundaki öncü uygulamalarıyla katkıda bulunuyor. Garanti BBVA, iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma için 2018-2025 yıllarında sürdürülebilir faaliyetlerin finansmanına toplam 150 milyar TL kaynak sağlamayı hedefliyor.
Yenilenebilir enerji finansmanının Türkiye’deki öncü bankalarından biri olarak, portföyünü yeni ürün ve projelerle çeşitlendiren Garanti BBVA’nın 2022 yılında finanse ettiği yeşil projelerin büyük kısmını yenilenebilir enerji ve temiz ulaşım oluşturuyor. Bunun yanı sıra atık yönetimi, yeşil borçlanma araçları, leasing tarafında yine yeşil ürünler, temiz üretim, çevreci konut, sürdürülebilir tarım, enerji verimliliği, çevreci taşıt, su verimliliği ve altyapı temalarında finansman sağlayarak etki alanını genişletiyor. Sosyal finansmanda ise en büyük etki alanını kadın girişimcilere sağlanan finansman oluşturuyor. Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi amacıyla iş gücüne katılımı teşvik edecek çalışmalara imza atan Banka, Kadın Girişimci Programı kapsamında kadın girişimcilere özel kredi desteği sunuyor.
BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila, “Sürdürülebilir faaliyetlerin finansmanı için 2025’e kadar dünya genelinde 275 trilyon dolar yatırım ihtiyacı bulunuyor. Dolayısıyla sürdürülebilirlik bir iş fırsatı haline geldi. Biz de çok hızlı bir şekilde sürdürülebilir finansman sağlamaya başladık. Eylül 2022’de, 2018-2025 yılları için ilk hedefimiz olan 100 milyar Euro finansmanın üzerine çıktık. Bu nedenle 2018-2025 dönemi hedefimizi 3 katına çıkartarak sürdürülebilir faaliyetlerin finansmanına 300 milyar Euro ayırmaya karar verdik. Böylece Avrupa’da sürdürülebilir işler için en iddialı hedef belirleyen banka olduk. Ancak daha da önemlisi stratejik önceliklerimizden biri haline gelen sürdürülebilirliği ne kadar önemsediğimizi somut şekilde gösteriyoruz. Yaşadığımız dönemde temiz enerjiyi desteklemek, iklim krizi ve eşitsizlikle mücadele etmek için daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. Dünya; dijitalleşme, yeni baş dönüştürücü teknolojilerin varlığı ve karbonsuzlaştırma ekseninde hızla değişiyor. Bizim de bu değişimlere adapte olmamız gerekiyor” dedi.
Yorum Yazın