Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kapsamında "Okyanus, İklimimiz ve Hava Durumu" temasıyla düzenlenen programda konuştu.
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SICAKLIK ARTIŞINDA, YENİ REKORLAR BEKLENİYOR
Meteoroloji ve hava konusunun son dönemde, sadece bizde değil, tüm Dünyada gündemin ilk sıralarında yer aldığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Özellikle sanayi devrimi sonrasında ilkim değişikliği ve küresel ısınma her geçen yıl etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Sanayi devriminden sonra, yaklaşık 170 yılda Dünya ortalama sıcaklığı yaklaşık 1,5 0C arttı. Son 10 yıl, tüm zamanların en sıcak dönemi oldu. 2020 yılı da, sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık. Tabi bu durum, afetleri ve daha önce hiç alışkın olmadığımız hava olaylarını da beraberinde getirdi. Artık meteorolojik afetler, ülke, bölge ve şehir ayrımı yapmaksızın, dünyanın her yerinde görülmeye; insanları ve doğal yaşamı daha çok etkilemeye başladı" diye konuştu.
HER METEOROLOJİK VERİ BİNLERCE CANI KORUR VE KURTARIR
1970-2019 yılları arasındaki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 79'unun, meteorolojik olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olduğunun, Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından ortaya konulduğunu belirten Pakdemirli "Yine bu doğal afetler sonucunda, can kayıplarının yüzde 56'sı ve ekonomik kayıpların da yüzde 75'inin meteorolojik afetlerden kaynaklandığı belirtildi. Bu nedenle; Meteoroloji candır, hayat kurtarır, diyorum. Yani; Her meteorolojik veri binlerce canı korur ve kurtarır. Ama biz istiyoruz ki; daha fazla canımız korunsun, bu afetler hiçbir ölüme neden olmasın. O nedenle, tüm vatandaşlarımız ve tüm sektörlerin meteorolojik verilere anlık ulaşması için birçok uygulamayı devreye aldık. Bugün cep telefonumuza meteoroloji mobil uygulamasını indirerek, işte tüm bu verilere rahatlıkla ulaşabiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ÜLKEMİZDEKİ METEOROLOJİK AFETLERİN SAYILARI VE ŞİDDETİ ARTIŞ GÖSTERMEYE BAŞLADI
"Büyük bir coğrafya ve farklı iklim bölgelerine sahip olan ülkemizde de, can ve mal kaybına sebep olan afetlere baktığımızda, meteorolojik kaynaklı olanların önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz" diyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:
"Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de, değişen iklim koşullarının etkisi ile meteorolojik afetlerin sayıları ve şiddeti artış göstermeye başladı. Ülkemizin, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek olan Akdeniz Havzasında yer alması nedeniyle, gelecekte de bu artışların devam edeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla her şeyden önce, meteorolojik karakterli doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, bu afetlerin zararlarının azaltılmasında ve toplumun afetlere karşı direncinin artırılmasında büyük rol oynayacaktır"
OTOMATİK METEOROLOJİ GÖZLEM SİSTEMİ SAYISINI 2 BİN 47'YE YÜKSELTTİK
Meteoroloji alanında son 19 yılda önemli çalışmalar yaparak büyük mesafeler kat ettiklerinin altını çizen Pakdemirli "2002'de sadece 81 ilimizin günlük ve 3 günlük hava tahmini yapılırken, bugün 81 ilimizin saatlik, günlük, 5 günlük, haftalık, aylık ve mevsimlik tahminleri ile 972 ilçemizin günlük ve 5 günlük ayrıntılı hava tahminlerini yayınlıyoruz. 2002'de 31 adet olan otomatik meteoroloji gözlem sistemi sayısını son 19 yılda yaptığımız muazzam çalışmalarla 2 bin 47'ye yükselttik. Yine 2002'de, sadece 1 adet olan Meteoroloji Radar sayımızı 18'e, Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu sayımızı da 1.711'e çıkardık. Havalimanlarına kurulan meteoroloji gözlem istasyonu sayısını, 74'e yükselttik. Denizlerimizde de, 88 noktaya şamandıra ve Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasına 2 adet Deniz Radarı kurduk" açıklamasında bulundu.
METEOROLOJİK UYARILARIN 4,8 MİLYON ÇİFTÇİYE SMS İLE İLETİLMESİ İÇİN PROTOKOL İMZALADIK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yakalanan ivmeyi, son 3 yılda meteoroloji alanındaki çalışmalara da yansıttıklarını belirten Pakdemirli "Tarımsal Hava Tahmini sayfasının mobil uygulaması geliştirilerek 2020 yılı sonunda Android Markette yerini aldı. TZOB ile meteorolojik uyarıların 4,8 milyon çiftçiye SMS ile iletilmesi için eğitim ve iş birliği protokolü imzaladık. Meteorolojik uyarılarımızı 50 bin yetkiliye SMS ile ulaştırırken Sayın Cumhurbaşkanımızın "Vira Bismillah" diyerek açtığı balıkçılık av sezonunda, 2 bin 500 denizci ve balıkçımıza da bu SMS'leri ulaştırmaya başladık. Meteorolojik hadiselere göre bir zirai emtianın gelecekte olası pazar fiyatını tahmin edebilme çalışmasını gerçekleştirdik. Ülkemizde yetiştirilen ve stratejik öneme sahip ürünlerin, yağışlarla rekolte tahmininin yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Cumhurbaşkanımızın 3. Tarım Orman Şurası kapanış töreninde ifade ettiği; 422 ilçe için uyarı veren Zirai Don Uyarı Sistemini, bütün ilçelerimizi kapsayacak şekilde 15 Mart 2020'de güncelleyerek çiftçilerimizin hizmetine sunduk. İstanbul Havalimanı'na, Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk ve Türkiye'de bu amaçla inşa edilen ilk Meteoroloji Kulesinde 7/24 kesintisiz meteorolojik hizmet vermeye başladık. Avrupa'da yaygın olarak kullanılan Meteo-alarm sistemini yerli ve milli imkânlarla geliştirerek, METEOUYARI sistemini devreye aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın Antarktika'da söz sahibi 30 ülkeden biri olma vizyonunu esas alarak "3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi"ne personelimizi dâhil ettik ve kıtada ilk Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunu kurduk" değerlendirmesinde bulundu.
KENDİ METEOROLOJİ UYDUMUZU YAPMAK VE UZAYA GÖNDERMENİN PLANINI ŞİMDİDEN OLUŞTURUYORUZ
Konuşmasında diğer bakanlıklara verilen meteorolojik desteklere ve meteoroloji alanındaki 2023 hedeflerine de değinen Bakan Pakdemirli "Son 19 yılda şüphesiz çok önemli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da; İklim Projeksiyonları ve İklim İndisleri hazırlayarak, tarım ve gıda güvenliği, enerji, sağlık, su yönetimi ve turizm başta olmak üzere kamu kurumları ve bütün sektörlerin kullanımına sunacağız. Bu kapsamda; Meteorolojik gözlem uyduları üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz. Hatta uzayda meteoroloji istasyonu kurmak gibi fikirlerimizi geliştiriyor ve vizyonumuzu da şimdiden ortaya koyuyoruz.
Bunların yanı sıra; tarımsal üretimde iklime bağlı verim kayıplarını en aza indirmek için, kuraklık Tahmin ve Erken Uyarı Sistemini hazırlayacağız. Kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları ve halk sağlığı başta olmak üzere, bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için "Batı Asya Toz Tahmin, Uyarı ve Değerlendirme Merkezini kuracağız.
Türkiye'de ilk defa, İzmir'de başlattığımız "Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarıları" projesini, başta Ankara olmak üzere tüm yurtta yaygınlaştıracağız. İklim elemanları içerisinde zaman ve mekân bakımından en fazla değişkenlik gösteren parametre yağıştır. Bizlerde bu minvalde üç günlük olarak hazırlanan Alansal Yağış Miktarı tahmin periyodunu, 5 güne çıkaracağız. Orman yangınları ile mücadelede meteorolojik veri çok hassas bir konu olup, dakikaların saniyelerin önemi oldukça yüksektir. Hava tahmini meteorolojinin kalbinde yer alır.Hava tahminleri birçok insanı ve birçok ülkeyi etkiler. Şu anda 7 gün olan Hava Tahmin Periyodunu, yapmış olduğumuz çalışmalar ile 15 güne çıkartacağız. Yine 68 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve Artvin-Rize Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon kurulumu yapacağız. Gözlem sistemleri ve sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kısa vadeli hava tahmin sistemi kuracağız. Hava Tahmin model çalışmalarında diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, yapay zekâ algoritmalarının kullanılmasını ve bu konuda ülkemizin daha aktif bir rol almasını sağlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yazın