Karaismailoğlu, “İhtiyaç duyulan deniz suyuna dayanıklı taş rezervi konusunda mevcut taş ocakları da dahil tam 10 yerden numuneler alınmış, uygun taşın burada olduğu bilimsel ve tarafsız kurullar tarafından tespit edilmiştir. Ocağımız Cevizlik köyüne kuşbakışı 1800 m, Gürdere köyüne 2500 m uzaklıktadır. Yani yerleşim alanlarına bir hayli uzak mesafede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İkizdere Cevizlik Taş Ocağı 70 yıl değil, sadece 2 yıl süre ile işletilecektir” dedi.
Rize İyidere Lojistik Merkezi’nin deniz dolgu taş ihtiyacını karşılanacak olan İkizdere Cevizlik Taşocağı ile ilgili son dönemde yalan yanlış dedikodular yayıldığını ve bir algı operasyonu düzenlendiğini belirten Karaismailoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
“Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi bölgenin ekonomisi canlandırıp; binlerce insana iş sahası açacak”
Doğu Karadeniz’in milli gelirden alacağı payı yükseltecek, bölgenin ekonomisini canlandıracak, binlerce insana iş sahası açılmasına vesile olacak Rize İyidere Lojistik Limanı inşasını büyük bir gayretle sürdürdüklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, limanın Karadeniz Havzası’nın en önemli liman ve lojistik merkezlerinden biri olacağını kaydetti.
Karaismailoğlu, “2003’den bugüne kadar Rize’nin ulaşım ve iletişim yatırımları için 17 milyar 463 milyon liranın üzerinde harcama yaptık. Rize’de 2003’e kadar sadece 20 kilometre bölünmüş yol varken, 176 kilometreye çıkardık. Bildiğiniz gibi daha önce, Ovit Dağı Tüneli Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'ni aşmıştık. Devamında kırık tüneli ve Dallıkavak tünellerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde İkizdere ve Salarha tünellerini açılışlarını yapmak üzere tekrar Rize ye geleceğiz. Yine Rize de devam eden onlarca karayolu projemiz devam ediyor” diye konuştu.
“Liman yılda 3 milyon ton genel kargo, 8 milyon ton dökme yük, 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticaretin can damarı olacak”
Rize Artvin Havaalanını da bu yılsonunda hizmete alacaklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, 3 milyon m2 denize dolgu ile Rize Artvin Havaalanının dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacağını belirterek; şu şekilde devam etti:
“Rize’de yapmakta olduğumuz önemli bir denizyolu yatırımı da kuşkusuz, İyidere Lojistik Liman Projesi’dir. Geçtiğimiz yıl başladığımız projemizi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında hizmete açmayı planlıyoruz. Limanımızın hizmete girmesiyle birlikte yılda 3 milyon ton genel kargo ile birlikte, 8 milyon ton dökme yük ve 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticaretin can damarı olacak. Yıllık 13 milyon ton kapasiteli Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı, 428 milyon dolardan fazla olacaktır. Yani ilk yıllardan itibaren yatırımımızın geri dönüşünü kat be kat almış olacağız.”
“İkizdere Cevizlik Taşocağı ile ilgili yalan yanlış dedikodular yayılmakta ve bir algı operasyonu düzenlenmektedir”
Rize İyidere Lojistik Limanı Projesinin bin kişiye doğrudan, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam imkânı sağlayacağına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, proje ile Rize’nin, Karadeniz’e açılan yeni bir lojistik üs olacağını, limanın hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkenin ticaret hacmine önemli katkılar sunacağını kaydetti.
Karaismailoğlu, “İyidere Lojistik Merkezi’mizin ihtiyacı olan deniz dolgu taş ihtiyacının karşılanacağı İkizdere Cevizlik Taşocağı ile ilgili son dönemde yalan yanlış dedikodular yayılmakta ve bir algı operasyonu düzenlenmektedir. Yaptığımız her projede hem ekonomik getiriler hem çevresel kazanımlar hem de sosyal katkılar hesaplanmakta ve tartılmaktadır. Tüm bu unsurların dengesi gözetilmekte, her projeden sonra istemeden etkilenen bir ağaç varsa yerine yüzlercesi dikilmektedir” dedi.
“Ocağımız Cevizlik köyüne kuşbakışı 1800 m, Gürdere köyüne 2500 m uzaklıktadır”
Cevizlik Taş Ocağı ile ilgili; net, açık doğru ve resmi bilgileri kamuoyu ile paylaşan Bakan Karaismailoğlu, şu bilgileri aktardı:
“Rize İyidere Lojistik Liman yapımında deniz dolgusu için, bütün projelerimizde olduğu gibi burada da öncelikli olarak mevcut taş ocaklarının kullanılması önceliğimizdir. İhtiyaç duyulan deniz suyuna dayanıklı taş rezervi konusunda mevcut taş ocakları da dahil tam 10 yerden numuneler alınmış, uygun taşın burada olduğu bilimsel ve tarafsız kurullar tarafından tespit edilmiştir. Cevizlik Taş Ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanarak Rize Valiliğince onaylanmıştır. Çevre etkileri, sürekli olarak kontrol edilecektir.”
“Ocak sahasında açık işletme yöntemleri kontrollü şekilde uygulunacak, ocak içerisinde kesinlikle kırma-eleme tesisi kurulmayacaktır. Ocakta yapılacak faaliyetler sonucunda ortaya çıkacak sarsıntı ve gürültü değerleri, yürürlükteki kanun ve yönetmelikler sınırlarında kalacaktır. Çalışmalar halkımızı rahatsız edecek boyutlara katiyen ulaşmayacaktır. Sarsıntı ve gürültü ölçümleri bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlar ve akademisyenler tarafından kontrol altında tutulacaktır. Ocağımız Cevizlik köyüne kuşbakışı 1800 m, Gürdere köyüne 2500 m uzaklıktadır. Yani yerleşim alanlarına bir hayli uzak mesafede çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
“Bu taş ocağı 70 yıl değil, sadece 2 yıl süre ile işletilecektir”
Faaliyet süresince ortaya çıkan atıkların özel bir alanda depolanacağını ve bertaraf edileceğinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Ocak sahasında üretime başlamadan önce bitkisel toprak sıyrılacak olup, üretim sonrası arazi ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere muhafaza edilecektir. Sadece 13,5 hektarlık ÇED alanında taş ocağı faaliyeti sürdürülecektir. Taş kırma faaliyetleri bitiminden sonra taş ocağı bölgesi bitkisel toprakla doldurulacak, tarımsal, bitkisel verimlilik aynı kalacaktır. Mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır. Bu taş ocağı 70 yıl değil, sadece 2 yıl süre ile işletilecektir. Ocaktan sadece ve sadece liman için taş çıkarılacaktır” ifadelerine yer verdi.
Taş ocağı çalışmalarında 3 şiddetinde deprem etkisi oluşacağı yönündeki açıklamaların da yine kesinlikle yalan ve yanlış olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Hazineye ait Ocak çalışma sahasında tarla yoktur, kesinlikle tarlalara dokunulmayacaktır. Taş ocağı için iki ruhsat verildiği bilgisi kesinlikle yanlıştır. Sadece tek ruhsatlı bir çalışma söz konusudur. 100 bin ağaç kesilecek yönündeki ifadeler tamamıyla gerçek dışıdır. Rize’ye tekrar gelen Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün teknik ekibi, bölgeye alternatif bir ocak olup olmadığını tekrar araştırmış ve başka uygun bir ocak olmadığını tutanak altına almıştır. Yani Rize’yi önümüzdeki on yıllarda kat be kat zenginleştirecek İyidere Lojistik Liman inşaatımızın ihtiyacı olan taş niteliğini sadece bu noktadan karşılayabiliyoruz” açıklamalarında bulundu.
“Son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturduk”
Cevizlik Taş Ocağı’ndaki faaliyetler tamamlandıktan sonra, buralarda zarar gören bir ağacın yerine, on ağaç dikeceklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, hükümetleri döneminde son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti.
Karaismailoğlu, şu şekilde devam etti:
“Bakanlığımız, sadece karayolları yatırımları sayesinde yılda 2 milyon 500 bini aşkın ağaca eş değer karbondioksit salınımını ortadan kaldırmıştır. Sadece 2020 yılı içinde zamandan 1 milyar 324 milyon dolar, yakıttan 546 milyon dolar, çevre maliyetlerinden yaklaşık 11 milyon dolar tasarruf sağladık.”
“2023 yılında tamamlayacağımız Rize İyidere Lojistik Limanı ile de Rize’mizi lojistik üssü yapacağız. Dün 3.ncü köprüye, İstanbul Havalimanı’na, Şehir Hastaneleri’ne karşı çıkanlar, bugün burada Rize İkizdereli kardeşlerimizi yalanlarıyla kandırmaya çalışıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız da biz de Rize’nin, Trabzon’un evlatlarıyız. Bu mavinin, bu yeşilin, bu toprağın sevdalısıyız. Bu provokasyonlar, siz değerli kardeşlerimizin basiret ve feraseti ile defedilecektir.”
Yorum Yazın