Türk girişimcilerin projeleri yurt dışına ‘göçüyor’
EKONOMİTürkiye’de harika fikirleri bulunan girişimcilerin yatırımcı desteğine ihtiyacı olduğunu söyleyen kitle fonlama platformu Fonangels’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kuş, “Yatırımcı iştahı teknoloji alanındaki projelerde tam istediğimiz düzeyde değil. Bu nedenle kuluçka merkezlerindeki girişimcilerimiz projelerini olgunlaştırmadan yurt dışındaki firmalara başvuruyor ve proje göçü meydana geliyor. Amerika’da en çok oynanan 10 oyundan 6’sını Türk girişimciler yazdı. Fakat oyunların sahipleri yerli firmalarımız değil, projeler göçmüş. Biz girişimcilerimizin projelerinin göçmesini istemiyoruz” dedi.
Girişimlere, projelere ve fikirlere sermaye sağlanması amacıyla, küçük büyük fark etmeksizin birçok yatırımcı desteğini bir araya getiren yeni nesil fonlama sistemi kitle fonlama platformu Fonangels.com’un Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kuş, girişimcilik ekosistemindeki son durumu anlatarak yatırımcılara kuluçka merkezlerindeki projelere destek vermeleri için seslendi.
GİRİŞİMCİLER İÇİN ‘CAN SUYU’ BENZETMESİ
Girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmek için fona ihtiyaç duyduğunu belirten Kuş, “Üniversitelerde, teknoparklarda, start-up merkezlerinde fikri, projesi olan binlerce gencimiz bulunuyor. Her girişimci bir fidandır, fidanın hayat bulması için can suyuna ihtiyacı vardır. Son zamanlarda bize de başvuran girişimcilerin harika projeleri olduğunu görüyoruz. Fikri olan gençlerimiz Ar-Ge merkezlerinin, teknoparklarının imkanlarından mutlaka faydalansın” diye konuştu.
‘GÜVENLİ LİMAN’ VURGUSU
Son dönemde teknoloji odaklı yatırımların ön plana çıktığını aktaran Kuş, “Yatırımcılar da genelde kuluçka merkezlerine başvurarak yatırım yapıyor. O nedenle girişimcilerimiz cesurca kuluçka merkezlerine başvursun. İhtiyaç duydukları fona ulaşarak fikirlerini hayata geçirsin. Girişimciler, projelerini bir platforma sunduğunda çalınmasından korkuyor. Ama eğer doğru kurumlara başvururlarsa böyle bir şey olmaz. Gönül rahatlığıyla fikirlerini bu ‘güvenli liman’ dediğimiz platformlarda yatırımcılara açabilirler” ifadelerini kullandı.
“YATIRIMCILARIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEMESİ LAZIM”
Yatırımcıların fikirlere daha çok destek olması gerektiğini vurgulayan Kuş, “Son yıllarda değerleri 50-60 yıllık şirketleri geçen markalarımız var. Teknolojik yatırımlar çok hızlı kazanç sağlıyor. Yurt dışında yatırımların yüzde 90’u teknoloji odaklı firmalara, yüzde 10’u taşa, toprağa dediğimiz projelere yapılıyor. Ülkemizde ise bunun tam tersi bir durum söz konusu. Yatırımcıların girişimcileri desteklemesi lazım. Onların riskine, hayallerine ortak olmak gerekiyor. Teknoloji alanındaki yatırımlarda kazanç anlamında daha hızlı geri dönüş oluyor” dedi.
Yavuz Kuş, “Ülkemizde çok akıllı gençlerimiz var. Yeni nesil ticaret, inovasyon alanlarında harika işler ortaya koyuyorlar. Ama Türkiye’deki yatırımcı iştahı teknoloji alanındaki projelerde tam istediğimiz düzeyde değil. Bu nedenle kuluçka merkezlerindeki girişimcilerimiz projelerini olgunlaştırmadan yabancı yatırım firmalarına başvuruyor ve proje göçüne de sebebiyet veriyoruz. Biz girişimcilerimizin projelerinin göçmesini istemiyoruz. Ülkemizdeki yatırımcılarımız tarafından desteklensin. Böylece belli bir olgunluğa gelen projeler, global marka olmak için yurt dışına açılsın” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİLERE 30 MİLYON LİRA FON SAĞLADIK”
2 yıllık bir Ar-Ge çalışmasından sonra 24 Şubat itibariyle Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) lisans aldıklarını hatırlatan Kuş, “Lisansımızı aldıktan sonra beklediğimizin çok üstünde bir taleple karşılaştık. Yüzlerce proje başvurusu aldık. Proje takımımız ve yatırım komitemiz bu projeleri değerlendiriyor. Gelecek vadeden, başarılı gördüğümüz projeleri yatırımcıya açıyoruz. Bugüne kadar birçok projeyi fonlamaya açtık. Platformumuz sayesinde girişimcilere toplamda 30 milyon liralık fon sağlandı. Bundan sonra da hızlı bir şekilde büyüyeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“10 OYUNDAN 6’SINI TÜRKLER YAZDI AMA SAHİPLERİ YABANCI FİRMALAR”
Türk firmalarının globalde ciddi büyüdüğüne dikkat çeken Kuş, “Bugün ülkemizde mobil oyun tarafında harika işler ortaya çıkıyor. Birçok ülkenin bu alandaki çekim merkezi Türkiye oldu. Girişimcilerimizin yatırımcıların desteğine ihtiyacı var. Amerika’da bile en çok oynanan 10 oyundan 6’sını Türk girişimciler yazdı. Fakat bu oyunların sahipleri yerli firmalarımız değil, projeler göçmüş. O nedenle biz girişimcilik ekosisteminde teknolojik firmaların, girişimlerin desteklenmesinden yanayız” dedi.
Your browser does not support the video tag.
İlginizi Çekebilir