Teknopark Genel Müdürü Tanışman: İhracatta hedefimiz 3 milyar dolar
EKONOMİYTÜ Yıldız Teknopark Bugüne gelecekten bak sloganıyla, 2025 Vizyonu Lansman toplantısını gerçekleştirdi. 1 milyar doların üzerinde ihracat gelirine sahip olduklarını söyleyen YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “İhracat gelirimizi en yakın zamanda 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz” dedi.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü Tarihi Hamam Çok Amaçlı Toplantı Salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu Gazeteci Hakan Çelik’in üstlendiği programda, YTÜ Yıldız Teknopark’ın güncel durumu ile 2025 vizyonuna dair detaylar ve hedefler katılımcılarla paylaşıldı. İş dünyası ve akademiden pek çok katılımcının yer aldığı etkinlik, YTÜ Yıldız Teknopark’ın PwC Türkiye ile gerçekleştirdiği Segmentasyon Projesi’nin sonuçları da açıklandı ve çalışmada başarı sağlayıp öne çıkan firmalara ödülleri takdim edildi.
“TÜRKİYE'NİN İLK 10 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİNDEN BİRİNE SAHİBİZ”
Programın açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Türkiye'de Teknopark kavramının 2000'li yıllardan itibaren yaygınlaştığını belirterek, "2000'li yılların başında teknoparklar kurulmaya başladı. YTÜ, 2008-2009 yıllarında teknoparkını aktif hale getirdi. Bir konteynerle başladık ama ilk hamleyi, ilk büyük başarıyı 2010'da gördük" dedi.
Türkiye'nin 2010 yılında ‘Teknoloji Transfer Ofisi’ kavramıyla ilk kez tanıştığına dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz, "Gururla ve onurla söylüyorum ki Türkiye'nin ilk 10 Teknoloji Transfer Ofisinden bir tanesi ve en iyisi YTÜ Yıldız Teknopark" ifadesini kullandı.
“TEKNOPARKLAR ARASINDA 3 YILDIR ÜST ÜSTE BİRİNCİYİZ”
YTÜ Yıldız Teknopark'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Yılı Performans Endeksi’nde 3 yıldır üst üste birincilik elde ederek liderliğini koruduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "Biz, bir Türkiye Teknoparkı olmanın çok ötesine geçtik. Biz, artık bölgesel bir Teknoparkız, bölgeye hitap ediyoruz. Bunu gururla söylüyorum. Eksik olan şey, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu; yıllardır söylüyoruz. Maalesef çok başarılı modelleri görme şansımız olmadı. Ama artık Yıldız Teknik Üniversitesi'nin SPK'dan onaylı, kendisine ait bir Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Fonu var. Çok iyi, ciddi ve büyük ortaklardan oluşuyor. Şimdilik 30 milyon TL diye başladık ama büyük değerlere ulaşacak bir fonumuz var. Kendi kuluçka şirketlerimize, kendi girişimcilerimize öncelik vermekle birlikte, Türkiye'deki tüm başarılı teknoloji şirketlerine yatırım yapmaya başladık" diye konuştu.
“BÖLGESİNDE LİDER, GLOBALDE SÖZ SAHİBİ BİR TEKNOPARK OLACAĞIZ”
Açılış konuşmasının ardından YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, YTÜ Yıldız Teknopark’ın güncel durumunu, 2025 Vizyonunu ve hedeflerini detaylı bir sunum ile katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında önümüzdeki dönem faaliyete geçmesi beklenen YTÜ Okulları’ndan, yeni açılacak yerleşkelere kadar pek çok yeni projenin müjdesini veren Tanışman, en büyük hedeflerini ise “Bölgesinde lider, globalde söz sahibi bir Teknopark olmak” şeklinde ifade etti.
“25 YILDA TÜRKİYE EKOSİSTEMİNİ DÖNÜŞTÜRDÜK”
Program sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, YTÜ Yıldız Teknopark'ın vizyonuna ilişkin olarak şunları kaydetti:
"Türkiye'de önemli işler yapıyoruz. Ama artık Türkiye'nin vizyonuna yakışır şekilde bölgede liderlik, dünyaya açılma ve globalde rekabet vizyonumuz var. Aslında bu görev bize doğrudan verildi. Türkiye'de böyle bir konumda olunca, dünyada bizi takip edenler de bizi bölgelerine davet etmeye başladı. Türk Cumhuriyetlerinin de ilgisini çekmeye başladık. Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan, bu modeli kendi ülkelerinde yaygınlaştırmak için bizden destek istediler. Devletimizin de yönlendirmesiyle bu bölgelere de gitmeye başladık. Orada güzel bir model için konuşuyoruz ve dönüşüm için çalışıyoruz. Çünkü biz, 25 yıldır Türkiye ekosistemini dönüştürüyoruz. Burada önemli bir oyuncu olduk. Tecrübelerimizi bu bölgeye de yansıtıyoruz. Dubai ve Afrika bölgesi de açılım yaptığımız yerler arasında. Önümüzdeki hedef ise Avrupa. Burada Paris ve Berlin’de ciddi girişimlerimiz olacak. Türkiye'nin girişimcilerini, teknoloji liderlerini, teknoloji üretenlerini Avrupa pazarına da yönlendirmeye çalışıyoruz."
"TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN SİLİKON VADİSİ OLMAK İSTİYORUZ"
YTÜ Yıldız Teknopark’ın Kuzey Afrika'dan Orta Doğu'ya, Türk Cumhuriyetlerinden, Balkanlara kadar olan coğrafyada altyapı hazırlıkları yaptığını dile getiren YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “Dubai'de ofisimizi açtık. Özbekistan'da bir teknopark açmak istiyoruz. Avrupa'da çalışmalarımız sürüyor. Zaten daha önce de Amerika'da Silikon Vadisinde vardık. Bu çalışmalar kapsamında biz oradaki girişimcileri Türkiye'ye getirmek ve Türk Cumhuriyetlerinin silikon vadisi olmak istiyoruz. Bu bölgedeki girişimcilerimizi buraya getirip, gelişmelerine destek olarak Türk Cumhuriyetlerindeki kardeşlerimizin de teknolojisini geliştirmek istiyoruz" dedi.
“İHRACAT GELİRİMİZİ 3 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK İSTİYORUZ”
Şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde ihracat gelirine sahip olduklarına dikkati çeken Tanışman, "Yurt içinde de 13 milyar TL’nin üzerinde Ar-Ge gelirimiz bulunuyor. İhracat gelirimizi en yakın zamanda 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz” dedi.
YTÜ OKULLARI AÇILIYOR
Davutpaşa ve İkitelli yerleşkelerinin dışında Maslak’ta da 40 bin metrekarelik yeni bir yerleşke inşa etmeyi planladıklarını kaydeden Tanışman, bir diğer projelerinin ise YTÜ Okulları’nı kurmak olduğunu söyledi. Hedeflerinin sadece üniversiteye insan kaynağı yetiştirmek olmadığını ifade eden Genel Müdür Orhan Tanışman, “Teknolojiye doğan çocukları yetiştirmek için YTÜ Okulları’nı kuracağız. Yetiştirebilirsek önümüzdeki Eylül ayı için ilkokulu açmış olacağız.” dedi. YTÜ Yıldız Teknopark olarak finans ve sigorta teknolojileri, sağlık teknolojileri, oyun teknolojileri ve mobilite dikeylerinde de projelerinin sürdüğünü belirten Tanışman, “Yakın zamanda GamesUp projemizin lansmanını yaptık. Bu projeyle oyun alanındaki girişimcilerimizi buraya çekmek istiyoruz. Oyun sektöründe ülke olarak iyi bir yerdeyiz ve bu alanda çok rahat dünya birinciliğini elde edebiliriz” diye konuştu.
PwC Türkiye ile yürütülen Segmentasyon Projesi’ne de değinen Tanışman, “Bu çalışmayla tüm şirketlerimiz için bir değerleme modeli çıkarmış olduk. Bu değere istinaden gelen yatırımcılar, risklerini minimize edecek tarzda bir çalışma bulacaklar” dedi.
“DEVLETİMİZ TEKNOLOJİ, AR-GE VE İNOVASYONU CİDDİ ORANDA DESTEKLİYOR”
Türkiye’nin Ar-Ge çalışmalarına ciddi destekler verdiğini kaydeden Tanışman, “Teknoparklarda yer alan girişimler, vergi muafiyetinden ve çeşitli teşviklerden yararlanabiliyor. Devletimiz bunun gibi avantajları sağlayarak teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonu ciddi oranda destekliyor” dedi.
Programda, ayrıca YTÜ Yıldız Teknopark’ın PwC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirdiği ve Teknoparkta yer alan firmaların kapasitelerini arttıracak destek mekanizmalarını kurmak amacıyla gerçekleştirilen Segmentasyon Projesi’nin sonuçları da açıklandı. Çalışmada, başarılı sonuç elde eden firmalara ödülleri takdim edildi. Ödül alan firmalar şu şekilde sıralandı:
İhracatın Kutup Yıldızı: Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
En Kurumsal Kutup Yıldızı: SNI Teknoloji Hizmetleri
Fikri Mülkiyetin Kutup Yıldızı: Neutec Ar-Ge
En Hızlı Çıkış Yapan Kutup Yıldızı: Finartz Bilgi Teknolojileri
Kurumsal Ar-Ge'nin Kutup Yıldızı: Mobven Teknoloji
En İnovatif Kutup Yıldızı: I2I Bilişim Danışmanlık Teknoloji Hizmetleri ve Pazarlama
Personel Başına En Fazla Proje Gelirine Sahip Kutup Yıldızı: Bayraktar Teknoloji ve Bilişim Sistemleri
SEGMENTASYON PROJESİ HAKKINDA
YTÜ Yıldız Teknopark’ın PwC Türkiye iş birliği ile hayata geçirdiği Segmentasyon Projesi kapsamında Teknoparkta yer alan firmalar ile öz değerlendirme şeklinde çalıştaylar, anketler, mülakatlar ve birebir görüşmeler gerçekleştirildi. 20 Ağustos 2021 - 21 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenen farklı odak alanlarda gerçekleştirilen bu çalışmada alınan yanıtlar, PwC Türkiye'nin ve YTÜ Yıldız Teknopark'ın ilgili uzmanları tarafından değerlendirildi. Bu çalışmayla firmaların mevcut durumlarını belirlemek, benzer firmalarla karşılaştırmak ve gelişmeye açık alanlarına yönelik eylem önerileri planlanarak firmaların gelişimine katkı sağlanması hedeflendi.
İlginizi Çekebilir