© 2 Yaka Haber

TBMM Genel Kurulu'nda 'tütün' tartışması

TBMM Genel Kurulunda, tütün kaçakçılığının önlenmesine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri sırasında; AK Parti ve CHPli milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri oturdukları yerden söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

İYİ PARTİ'DEN 'EKONOMİ' ELEŞTİRİSİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Hükümetin ekonomik politikalarını eleştirerek, "Hane halklarının tüketim harcamaları 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20 artmıştır. Enflasyon resmi verilere göre yüzde 80'i aştı, dolar da 18.5 lirayı geçmiştir. Milletimiz kanayan yaralarına merhem bekliyor, Adalet ve Kalkınma Partisi ise sanki 20 yıldır devleti ve ekonomiyi yönetmiyormuş da yarın iktidara gelecekmiş gibi vaatlerde bulunmaya devam ediyor. Memleketimizi içine sürüklediğiniz derin yoksulluk ve yoksunluk, artık, camdan okuduğunuz pembe tablolarla, makyajladığınız TÜİK rakamlarıyla, sonu gelmeyen müddet talepleriniz ve gerçek dışı vaatlerinizle gizlenemiyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise uluslararası organizasyonlarda kazandıkları önemli başarılarla Türkiye'yi temsil eden sporcuları tebrik etti.

'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ UYGULANAGELMEKTEDİR'

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni savunarak, "2018 yılından itibaren bütün unsurlarıyla yürürlüğe girerek dört yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulanagelmektedir. Bu sistem milletin iradesinin kabulünün sonucunda uygulanan bir sistemdir ve burada çift başlılık ortadan kaldırılmış, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu birleştirilerek bütün dünyada örnekleri olduğu üzere parlamenter hükümet sisteminden başkanlık hükümet sistemine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir, bu da milletimizin onayıyla yapılmıştır, şu anda da kuvvetler ayrılığı sistemi yasama, yürütme ve yargı nezdinde devam etmektedir" dedi. 

GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından, grup önerilerine geçildi. İYİ Parti'nin kamudaki istihdam türleri, HDP'nin Kandıra Cezaevi ile ilgili sorunlar ve CHP'nin, İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırı ile ilgili grup önerileri reddedildi. CHP'nin, İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırı ile ilgili grup önerisinin görüşmeleri sırasında tartışma çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Türkiye'de yakın geçmişte yapılan terör saldırılarından bahsederek, AK Parti iktidarının, 'TAK' diye bir terör örgütü icat ettiğini söyledi. Şeker, "TAK diye bir terör örgütü icat ettiniz. O da PKK'nın parçasıydı" dedi. MHP Grup Başkanvekili Muhammet Bülbül Levent, Şeker'in sözlerine tepki göstererek, "Sayın Şeker çıktı, birtakım saldırıları cımbızlayıp Türkiye'deki terör saldırılarının bazılarını okumadı. Şimdi, acaba bu okumadığı terör saldırıları ve bu örgütler hangileri?" diye sordu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "TAK PKK'dır" dedi. AK Partili milletvekilleri de aynı yönde laf atarak tepki gösterdiler. Tartışmaların devam etmesi üzerine görüşmelere ara verildi. Verilen aranın ardından, CHP’nin grup önerisi de reddedildi. CHP'li sözcüler grup önerilerinin reddedilmesine de tepki gösterdi.

TÜTÜN TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda, Tütün ve Tütün Mamulleri ile Alkol Piyasası Düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Teklif üzerine söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, söz konusu düzenlemeyi eleştirdi. Ağbaba, tütün üreticilerinin yararına olmayan bir düzenleme olduğunu belirterek, "Pudra şekeri serbest, tütün yasak. Venezuela'dan pudra şekeri getirmek serbest, tütün yasak" şeklindeki sözleri üzerine AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Ağbaba, bu yasa teklifi ile iktidarın yerli tütün üreticisini mağdur ettiğini ileri sürerek, "Her şey memlekette bitti, Adıyamanlının, Malatyalının, Urfalının, Tokatlının tütünü kaldı, Allah sizi ıslah etsin" ifadelerini kullandı. Ağbaba'nın bu sözlerine AK Parti İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, "Kaçakçılığı savunuyorsun" diye tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tartışma sırasında Ağbaba'nın, AK Parti İstanbul Milletvekili Özsoy'a beddua ve hakaret etiği gerekçesiyle oturuma ara verdi.

'SİZ AHMET DAYININ DEĞİL ABRAHAM'IN ADAMLARISINIZ'

Aranın ardından konuşmasına devam eden Ağbaba, tütün üreticilerinin sorunlarını dile getirdiği için eleştirildiğini savunarak, "Siz Abuzer'in, Abdurrahman'ın, Ahmet dayının değil Abraham'ın adamlarısınız" ifadelerini kullandı. Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Ağbaba'nın İçtüzük kurallarını ihlal ettiğini söyledi. Sözlerini Ağbaba'ya iade ettiklerini belirten Akbaşoğlu, "Kendisine ve kendisinin ağababalarına her platformda cevabımızı verdik, veriyoruz. Tütün ile ilgili en kapsamlı düzenlemeyi AK Parti getirdi. Yerli üreticimizin lehine, kaçakçılığın önüne geçecek düzenlemeler yaptık. Bunun dışındaki yaklaşımlar provokatif yaklaşımlardır" diye konuştu.

Akbaşoğlu, Ağbaba'nın şov yaptığını, sözleriyle ilgili gereğinin yapılması gerektiğini ifade ederek, "CHP, eski CHP değil. Hey gidi hey, o antiemperyalistler nerede, nerede kaldınız? Yazıklar olsun size. Bugün manda ve himayeyi sizler savunuyorsunuz" yorumunda bulundu.

Konuşmaların ardından TBMM Genel Kurulu'nda teklifin ikinci bölümündeki maddelerinin görüşülmesine geçildi. Görüşmelerin ardından teklif kabul edildi.

3 YILDAN 8 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK

Teklifle; tütün ve tütün kaçakçılığının önüne geçilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda; yetki verilip verilmediğine bakılmaksızın vergi güvenliğini sağlamak için kullanılmasına zorunluluk getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerin etiketlenmesi, işaretlenmesi, etiketlenen veya işaretlenen ürün bilgilerinin, kurulan veri merkezine aktarılmasını sağlayan Ürün İzleme Sistemi'ne (ÜİS), fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlığı'na elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine neden olanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirilecek. Makaron ve sigara üretim tesislerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirimde bulunmadan, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılması zorunluluğu getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerini etiketlemeden veya işaretlemeden makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi yapanlara, 10 bin liradan az olmamak üzere üretilen her bir adet başına 1 lira idari para cezası verilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER