TBMM Genel Kurulu'nda 'bant daraltma' tartışması
SİYASETTBMM Genel Kurulunda, İstanbulda meydana gelen terör saldırısının ardından sosyal medyaya yönelik uygulanan bant daraltma uygulaması nedeniyle AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş Başkanlığı'nda toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin, "Bu terör eylemi ve yitirdiğimiz canlar bize bir kez daha göstermiştir ki Türkiye'nin güvenlik mimarisinin altında bulunan dinamit iktidar tarafından teşvik edilen kontrolsüz göç politikasıdır. Suriye başta olmak üzere, Irak, İran, Afganistan, Pakistan ve Afrika ülkeleri mahreçli, ekseriyeti kaçak göç akımları sonucunda ülkemize gelen bu sığınmacılar Türkiye'yi hendek ülke haline getirdi" dedi.
MHP VE HDP MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI
TBMM Genel Kurulu'nda, MHP ve HDP milletvekilleri arasında, 'İstanbul'daki terör saldırısını gerçekleştiren teröristle yapılan görüşmede MHP Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan adına kayıtlı telefonun kullanıldığı' iddiasına ilişkin tartışma yaşandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısında, MHP Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanının, bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristle telefon konuşması yaptığı iddiaları gündeme taşıyarak, Şırnak Valisinin, MHP ilçe başkanını koruduğunu öne sürdü.
MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül, Beştaş'ın iddialarına tepki göstererek, "Valilikler, bazı durumlarda, özellikle toplumsal anlamda infiali uyandıran, başka bir tür kampanyalara dönüşen ve yerel anlamda da birtakım sıkıntılara sebep olabilecek hususlarda açıklama yapma gereği duyuyorlarsa takdirlerindedir ve bu açıklamanın mutlaka haklı bir gerekçesi söz konusu olmuştur" açıklamasında bulundu.
'İDDİALARIN AÇIKLIĞA KAVUŞMASINDAN RAHATSIZ BİR HDP'Yİ GÖRÜYORUZ'
Bülbül, adli yönden soruşturmanın yürütüldüğünü belirterek, "Bir soruşturma tabii ki söz konusudur ama yerel olarak, bu hadisenin cereyan ettiği ilde, o ilin valiliği tarafından bu hukuksuz ve haksız durumun ortaya konulması ve spekülasyonların sona erdirilmesi hayırlı bir gelişmedir. Bu noktada bundan rahatsızlık duymanın da doğru olmadığı kanaatindeyiz" şeklinde cevap verdi.
Bülbül, "İddiaların açıklığa kavuşmasından rahatsız olan bir HDP'yi görüyoruz. Terör saldırısıyla ilgili açık itiraflar bir tarafa bırakılarak, devletin suçlandığı bir süreç yaşanıyor" dedi.
'BU SALDIRININ BÜTÜN KODLARI ÇÖZÜLMELİDİR'
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz alarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en temel görevinin bütçe yapmanın dışında, savaş hali kararının dışında, orta yerdeki yürütme organını denetlemek olduğunu dile getirerek, "Şimdi, Meclisin bundan daha mühim bir işi olamaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstiklal Caddesi'nde yapılan hain, alçak terör saldırısını, alelade bir saldırı olarak görüyorsa, rutin bir terör saldırısı olarak görüyorsa vah ki vah. Bu saldırının bütün kodları çözülmelidir. Şüphesiz, evet, çalışılıyor; 50 tutuklu var, şu var, bu var ama kafalarda 2 şey var. Ne var? Bir, bu terörist, bu cani terörist hangi terör örgütüne mensup? Bu, kafalarda muamma. Evet, devlet bir açıklama yaptı ama kamuoyu pek tatmin olmamış gibi duruyor. Bunun aydınlanması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
AK PARTİ'Lİ TURAN: BU DEVLETİN KARARLI DURUŞU, YÜRÜYÜŞÜ VAR
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, terör saldırısı ile ilgili sözlerini eleştirerek şöyle dedi:
"Sayın Altay gibi tecrübeli bir siyasinin ısrarla 'Açıklama yapıldı ama kafalar çok karıştı.' tarzı yaklaşımını şaşkınlıkla takip ettim. Karışmaya ne meraklı kafanız var diyorum. Ortada bir gerçek var; ilk defa değil, bu terör örgütünün sayısız eylemi olmuş. Terör örgütünün adını anmaya hiç hazır bir haliniz yok. Sizin için demiyorum, genel olarak söylüyorum. Sürekli bir 'patlama, patlama' tüp patlamasıymış gibi meseleye yaklaşılıyor, kafalar karışıkmış gibi yaklaşılıyor. Arkadaş, önümüzde dağ gibi duran bir terör meselesi var ama daha büyük bir dağ gibi, bu devletin kararlı duruşu, yürüyüşü var. Biz güvenlik güçlerimizin çok kısa süre içerisinde tüm adımları atıp olayın faillerini, faillerine yol verenleri yakalamasından gurur duyuyoruz."
'BANT DARALTMA' TARTIŞMASI
Muhalefet partisi milletvekilleri, terör saldırısından sonra sosyal medyaya yönelik yapılan 'bant daraltma' uygulamasına tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Taksim'deki iktidarın sosyal medyaya yönelik bant daraltma uygulamasına ilişkin, "Bu terör olayının, bu saldırının amacı ne olabilir diye hepimize bir anket forumu dağıtsalar, çok sayıda milletvekili şöyle söyler diye düşünüyorum; 'Bir; iç barışı bozmak. İki; kaos ortamı yaratmak. Üç; toplumda korku, endişe ve panik yaratmak, Dört; toplumun siyasi tercihlerine yönelik bir panik havası oluşturmak.' Hal böyleyken terör örgütlerinin yapamadığını hükümet yapıyor. Bir süre yayın yasağını anlarım. Bant daraltmak ne? İnterneti kapatmak ne? Vatandaşların evlerinde yayın yasağı var zaten, üstüne sosyal medyayı da kapattığınız zaman, insanlarda korkuya, paniğe, endişeye asıl bu bant daraltma sebep olmuştur. Çapulcu terör örgütlerinin beceremediğini hükümet becerdi ya helal olsun bu hükümete. Herkes bir panik havası yaşadı. İnternet çalışmıyor, televizyonlarda olayla ilgili haber yok. Toplumu korku, endişe ve paniğe sevk eden bizatihi hükümetin kendisi olmuştur" dedi.
AK Parti'li Turan, 'bant daraltma' eleştirilerine, "Geçici tedbir olarak düşünülen idari bir işlem" diyerek karşılık verdi. Turan şöyle devam etti:
"Bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak terör eyleminden sonra teröristleri sevindirecek şekilde parçalanmış cesetler görmek istemiyorum. Devlet, tüm dünyanın yaptığı gibi soğuk akılla davranmış, kısa sürede işe el koymuş ama bunun yanında internet devam etmiş. Hangi haberi alamadınız da bu eleştiriyi yapıyorsunuz? Bant daraltması geçici tedbir olarak düşünülen idari bir işlem, aynı zamanda mahkemenin kararı. Bu haksız ve yersiz bir itham. Bant daraltma meselesi tüm dünyanın uyguladığı, kötü fotoğrafların, ülkeyi ayağa kaldıracak ağır ithamların, toplumumuzun bazı sosyal kesimlerini itham eden sosyal paylaşımların durdurulmasına yönelik bir adım."
Öte yandan ses sanatçısı Ahmet Kaya, ölüm yıl dönümü nedeniyle milletvekilleri tarafından Genel Kurul'da anıldı. Konuşmaların ardından; CHP, İYİ Parti ve HDP'nin grup önerileri görüşülerek reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda 'bant daraltma' tartışması (2)
TORBA TEKLİF GENEL KURUL'DA KABUL EDİLDİ
Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması ile maden kazasında hayatını kaybeden işçi yakınlarına, 'destek paketini' de öngören torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 25 Maddelik Kanun Teklif'i görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen teklifle; motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak amacıyla teminat yükümlülüğü getiriliyor. Bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığına, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden; doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla 30 milyon Türk lirasına kadar teminat alma, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda yetki veriliyor. Teminat verme zorunluluğu getirilen motorlu araç ticareti ile iştigal eden mükelleflerin istenen teminatı vermemesi durumunda bu mükellefler için bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3'ü tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Merkezi yönetim bütçesine dahil idarelerin bütçelerinde sermaye giderleri için öngörülen ödeneklerinin yüzde 3'ü, belediye ve il özel idareleri ile bağlı idareleri için en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının, diğer idareler için en son kesinleşmiş bütçe giderleri toplamının en az yüzde 3'ü oranında bütçelerinde pay ayrılacak. Alacakların toplam tutarının ayrılan ödeneğin toplam tutarını aşması halinde ödemeler, taksitlerle yapılacak. Taksitlendirmede, bütçe imkanları ile alacakların tutarları dikkate alınacak. Taksitli ödeme süresince kanuni faiz ödenecek.
CEMEVLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Genel Kurul'da kabul edilen kanunla; cemevlerine yönelik düzenlemeler yapıldı. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve ilçe belediyelerinin cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapmasının ve malzeme desteği sağlamasının önü açılıyor. Cemevlerinin, elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Kabul edilen kanunla; imar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile olası ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu cemevi yerleri ayrılacak. İl ve ilçelerde mülki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cemevleri yapılabilecek. Cemevi yeri imar mevzuatına aykırı olarak başka maksatlara tahsis edilemeyecek.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa eklenen geçici maddeye göre, konusu suç teşkil etmemek kaydıyla sosyal denge tazminatı ödendiği tespit edilen il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin yetkili veya görevli olan sorumlular hakkında yapılan ödemeler nedeniyle idari veya mali yargılama ve takibat yapılamayacak, başlamış olanlar işlemden kaldırılacak. Kanunla; kamu ihale uzman yardımcılığına atanacaklar, atama sınavının yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranacak. Kamu İhale Kurul kararı gereğince mücbir sebepler veya yükleniciden kaynaklanan kusur nedeniyle idarece feshedilen sözleşmeler nedeniyle iade edilen bedelin uygulanmasında ortaya çıkan faiz ve yargılama giderlerinin 10 binde 5'i yükleniciden tahsil edilecek.
EKAP ÜZERİNDEN YAPILACAK İŞLEMLERİN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinde yapılacak işlemlerin kapsamı genişletiliyor.
Düzenleme ile Kamu İhale Kurulu kararları sonucunda başvuru sahibinin tüm iddiaları bakımından haklı bulunması durumunda da eşit muamele ilkesi gözetilerek başvuru bedelinin iade edilebilmesine imkan sağlanıyor.
MADEN KAZASINDA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİ YAKINLARINA 'DESTEK PAKETİ'
Amasra'daki maden faciasının ardından, hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınlarına öngörülen ‘destek paketi’ de kanunda yer aldı. Buna göre kömür ve linyit madenlerinin yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının, genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmadan hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenecek. Ölen sigortalının anne ve babasına, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere 'gelir veya aylık bağlanmamış olması' şartları aranmadan gelir ve aylık bağlanacak.
İlginizi Çekebilir