© 2 Yaka Haber

SPARK ve Gaziantep Ticaret Odası arasında mutabakat imzalandı

Girişimci ve KOBİ’lere yönelik eğitim programları, işgücünün nitelikli dönüşümünü destekliyor. AB’nin finansal desteğiyle geliştirilen, ticaret ve sanayi odaları işbirliğinde yürütülen girişimcilik destek programları, yüzlerce şirketi ticari yaşama kazandırırken, binlerce kişilik istihdam yaratıyor. Bu bağlamda Türk ve Suriyeli girişimcilere yönelik geliştirilen programlar aracılığıyla istihdam ve işgücüne katkıda bulunmak amacıyla başlatılan “DAHİL” projesi kapsamında Gaziantep Ticaret Odası ve SPARK arasında anlaşma imzalandı.

 

Yeni kurulan şirket sayısındaki artışın binlerce kişilik ek istihdam yaratacağına dikkat çeken SPARK Türkiye Müdürü Halil Can Emre, “Türk ve Suriyeli girişimciler ile KOBİ’lere yönelik geliştirdiğimiz girişimcilik ve istihdam ile yükseköğretim programları aracılığıyla istihdam olanaklarının çeşitlenmesine ve işgücünün nitelikli dönüşümüne hizmet ediyoruz. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için Finansmana Daha İyi Erişim Sağlayarak İstihdam Yaratılması – “DAHİL” projesi kapsamında Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile mutabakat imzaladık. Mart ayında AB’nin finansal desteği ve GTO işbirliğinde düzenlediğimiz Asya ve Güney Amerika Piyasalarına İhracat Konferansı’nın devamı niteliğinde olan mutabakatla Türk ve Suriyeli işletme sahipleri ile  girişimcilerin işlerini büyüterek yeni istihdam olanakları yaratmalarına kılavuzluk edeceğiz. Türkiye’nin beşinci ihracatçı şehri olan Gaziantep’in ticari faaliyetlerine dinamizm getirirken, istihdamına nitelikli bir değer kazandıracağız” diye konuştu.

FİNANSAL OKUR YAZARLIK, İŞ BECERİLERİ VE FİNDEKS EĞİTİMLERİ VERECEK

Projeyi GTO’nun yanı sıra Adana Ticaret Odası, Antakya ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğinde yürüttüklerini kaydeden Emre, ”GTO ile mutabakat anlaşmamız 3 aşamadan oluşuyor. Gaziantep’te  KOBİ ve girişimcilere nitelikli iş imkanları sunulması kapsamında mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesini destekleyeceğiz. girişimci ve işletme sahiplerine iş becerileri eğitimi sunan GTO’nun eğitim departmanının mevcut kapasitesini geliştirmeye ve yine GTO bünyesinde bulunan Suriye Masası’nı desteklemeye yönelik faaliyetler yürüteceğiz. Toplam 200 kişiye finansal okuryazarlık ve iş becerileri gibi farklı konularda 10 ayrı eğitim vereceğiz. İş planlaması, pazarlama, yenilik, dijitalleşme, çevre riskleri konularını kapsayan eğitimlerimizle Suriyeli ve Türk işletme sahipleri ve girişimcilerin ticari faaliyetlerini hızlandıracağız” ifadelerinde bulundu.

YAKLAŞIK BİN 500 KİŞİLİK KALICI İSTİHDAM YARATTI

2013’ten bu yana geliştirdikleri girişimcilik ve istihdam ile yükseköğretim programları aracılığıyla 300’e yakın işletmenin kuruluşuna rehberlik ettiklerini söyleyen Halil Can Emre,” Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Hatay ve Mersin’de yürüttüğümüz programlarımızla yaklaşık bin 500 kişilik kalıcı istihdam yarattık. Girişimcilik ve istihdam programlarımız kapsamında 2 bin 500’ü aşkın genç girişimciye eğitim verdik. 564 aşkın genç girişimcilik eğitim kampına, 474 genç iş planı yarışmalarına katıldı. 400’ü aşkın Suriyeli girişimci ile küçük ve orta ölçekli işletme sabi engelleri aşma desteğimizden faydalandı. Yükseköğretim programımız kapsamında ise 5 bini aşkın öğrenciye lisans ve mesleki eğitim bursu sağladık. Yerel STK’ların destekleriyle uzman danışman ve eğitmenlerimiz tarafından hazırlanan eğitim programlarıyla bu rakamları daha da yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Suriyeli girişimcilerin finansal araçlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla Findeks eğitimlerimizi hayata geçireceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER