Küreseldeki atıkların yüzde 20’sini elektronik ürünler oluşturuyor
EKONOMİBirleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel atıkların yüzde 20’sini oluşturan elektronik atıkların yol açtığı kriz gün geçtikçe büyüyor. 2022’nin sonuna kadar tüm ülkelerin 164 milyon ton e-atık üreteceği öngörülüyor. Bu sayının 2030’a kadar her yıl yüzde 37 artacağı tahmin ediliyor. Geri dönüştürülmüş elektronik ürünlere talep artarken, e-atıkları yenileyip tekrar satışa sunan şirketler sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesine katkıda bulunuyor.
İçinde barındırdığı maddeler dolayısıyla hem insan sağlığında hem de çevrede kalıcı hasarlara yol açan elektronik atıkların yarattığı kriz, gün geçtikçe büyüyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre elektronik atıklar, tüm küresel atıkların yüzde 20’sini oluşturuyor ve 2022’nin sonuna kadar tüm ülkelerin 164 milyon ton e-atık üreteceği öngörülüyor. Oranın 2025’te yüzde 30’a ulaşacağı ve e-atıkların sayının 2030’a kadar her yıl yüzde 37 artacağı tahmin ediliyor. Son 5 yılda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki e-atık toplayıcılarının sayısı yüzde 140 çoğalırken, onları yenileyerek tekrar satışa sunan şirketler, hem sürdürülebilir bir gelecek inşa ediyor, hem de geri dönüşüm ve yenilenmiş elektronik ürün pazarının büyümesini tetikliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı yerli girişim EFS Elektronik, çöpe atılan elektronik ürünleri dönüştürerek e-atıkların zararlarını en aza indirmenin yanı sıra ülke ekonomisine de katkıda bulunuyor.
Yenilenmiş elektronik ürünlere talebin son yıllarda yükselişe geçmesinde birçok faktörün etkili olduğunu söyleyen EFS Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Altınbaşak, konuyu şu sözlerle değerlendirdi:
“Küresel yenilenmiş elektronik pazarının 2027’ye kadar 2,9 milyon dolar değerine ulaşması beklenirken, bu ivmenin birçok itici gücü bulunuyor. Bunların ilk sırasında elektronik atıkların doğaya verdiği zarardan dolayı sürdürülebilir gelecek inşa etme gayesi yer alırken, enflasyona bağlı olarak elektronik cihazların fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketicilerin daha uygun maliyetli ürünleri tercih etmesi de önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde elektronik atık geri dönüşümüne büyük yatırımlar yapan ve Sıfır Atık belgesine sahip ilk ve tek şirket olarak hem tüketicilere uygun fiyatlı ürünleri birinci kalitede sunuyoruz, hem de geri dönüşüm ve yenilenmiş elektronik ürün sektörlerindeki payımızı artırıyoruz.”
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ ELEKTRONİK ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR
Geri dönüştürülüş elektronik eşyaların gün geçtikçe popülerleştiğini belirten Serkan Altınbaşak, “1998’de beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe online satış yaparak yola çıktığımız serüvenimize doğanın ve ekolojik sistemin korunmasına katkıda bulunmak için yenilenmiş elektronik eşya girişimimizle devam ediyoruz. Bu kapsamda 2010’da iade ve yenilenmiş ürün satışına başladık, 2017’de ise AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) belgesi aldık. İstanbul’un çeşitli noktalarında yer alan tesislerimizde yenilediğimiz ve onardığımız ürünleri kullanıcıların beğenisine sunuyoruz. Çamlıca ve Taşdelen’de bulunan satış mağazalarımızda çalışan uzman ekiplerimiz de müşterimiz için en uygun ürünleri belirleyerek ihtiyaçlarını gidermelerine yardım ediyor. Gerek üretim gerekse satış aşamalarında benimsediğimiz kusursuz müşteri deneyimi ve sürdürülebilirlik ilkelerimizi satış dışı süreçlere ve iş ortaklıklarımıza da entegre ediyoruz. İş birliği yaptığımız markalarla faaliyet alanımızı ve ürün portföyümüzü genişletiyoruz” dedi.
12 YILDA 720 BİN ELEKTRONİK ÜRÜNÜ GERİ DÖNÜŞTÜRDÜLER
Hayata geçirdikleri girişimleriyle birlikte 12 yılda 720 bin adet ürünü yenilediklerinin altını çizen Serkan Altınbaşak, “Elektronik ürün yenileme ve satma operasyonlarında iş birlikleri önemli bir rol oynuyor. Çünkü beyaz eşya ve elektronik ürün atıkları yalnızca tüketiciler değil markalar tarafından da oluşturuluyor. EFS Elektronik olarak şu ana kadar yaptığımız anlaşmalarla geri dönüşüme 50 milyon dolar değerinde katkıda bulunduk. Gelecek dönemde ise yıllık dönüştürdüğümüz 60 bin ürün sayısını 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Your browser does not support the video tag.
İlginizi Çekebilir