Kripto paralara ilişkin üçüncü çeyrek değerlendirmesi yayımlandı
EKONOMİKripto para ekosistemi 2022’nin üçüncü çeyreğine umut verici bir biçimde başlasa da küresel ekonomik gelişmeler piyasaları etkiledi. Buna rağmen yayımlanan güncel bir rapor, kripto paraların üçüncü çeyrekte dirençli kaldığını gösterdi. Öte yandan aktif blokzinciri kullanıcılarının bir önceki aya göre yüzde 12 arttığı görüldü.
Kripto para ekosistemi 2022'nin üçüncü çeyreğine umutlu başlasa da pek çok ülkenin mücadele etmek zorunda kaldığı inatçı enflasyon ve bunu takiben gelen parasal sıkılaşma politikaları kripto paraları da olumsuz etkiledi. Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların genelinde dikkate değer kayıplar görülse de blokzinciri odaklı araştırmalar yayımlayan DappRadar’ın üçüncü çeyrek değerlendirmesinde kripto paraların tüm gelişmelere rağmen üçüncü çeyrekte dirençli kaldığına dikkat çekildi. Raporun genel değerlendirmesi ise üçüncü çeyrekte kripto paralarda iyileşme belirtilerinin görüldüğü yönünde oldu.
Konuyla ilişkili görüşlerini paylaşan kripto para borsası CoinW İş Direktörü Sonia Shaw, “Bu yıl kripto para ekosisteminde Ethereum'daki yazılım güncellemesi, Terra Luna'daki kayıplar gibi büyük gelişmelere de tanık olduk. Öte yandan tüm dünyada artan yaşam maliyetleri ve merkez bankalarının faiz artışlarının sebep olduğu yatırımcı endişeleri kripto para birimlerine de yansıdı. Tüm bunlara rağmen Bitcoin ve Ethereum gibi pazar lideri kripto para birimleri, haziran ayının sonundan itibaren aynı fiyat aralığında kaldı” dedi.
META, BİTCOİN’DEN DAHA FAZLA DEĞER KAYBETTİ
Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi platformların çatı şirketi Meta, 2022 üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladıktan sonra yılın başından bu yana süren kayıplarına yenisini ekledi. Yılın başından bugüne yaşanan kayıplara bakıldığında, Meta’nın değerinin yüzde 62 eridiği görüldü. Bitcoin’in Meta gibi dünyanın en değerli şirketleri arasında sayılan ve potansiyeli yüksek görülen bir teknoloji şirketinden daha iyi performans gösterdiğini söyleyen Sonia Shaw, “Kripto paralardaki kayıpların temel sebebinin yatırımcı duyarlılığı olduğunu söyleyebiliriz. Şayet dolar veya hazine tahvilleri dünya üzerindeki tüm yatırım araçlarından daha iyi performans gösteriyorsa, bir yatırımcı da birikimlerini bu araca yönlendirir. Yatırım araçlarının performansının da makroekonomik verilerden etkilendiğini düşündüğümüzde, resesyon olasılığının oldukça ciddi görüldüğü bir dönemde kripto para birimlerine ve blokzincirinin geleceğine dair göstergeler dayanıklı görünüyor” diye konuştu.
AKTİF BLOKZİNCİRİ KULLANICISI YÜZDE 12 ARTTI
Söz konusu raporda yer verilen ve genel anlamıyla toplam blokzinciri kullanıcılarını tanımlayan Benzersiz Aktif Cüzdan verilerinin de ekim ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 12 arttığını hatırlatan Shaw, “Küresel çapta 120 ülke ve bölgeden kripto para yatırımcısının kullandığı bir kripto para borsası olarak 5 yıldır kesintisiz faaliyet gösteriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki ofisimizi kurarak Türkiye pazarına resmen giriş yaptık. Tüm spot işlemlerde 0 işlem ücreti politikamızla yatırımcı odaklı bir yaklaşım benimserken, kripto para birimlerini uzun araştırmalar sonucu listeliyoruz. Yatırımcıların güvenle işlem yapabilmeleri için banka düzeyinde risk kontrolü sunuyor, küresel uyumluluk gereksinimlerine de tam anlamıyla sadık kalıyoruz. Öte yandan bizi rakip borsalardan ayıran akıllı copytrading özelliğimiz sayesinde başlangıç seviyesindeki kullanıcılara usta yatırımcıların al-sat işlemlerini takip etme ve kopyalama olanağı sunuyoruz. Geliştirdiğimiz bu sistemle vadeli alım satım piyasasındaki profesyonellerle yeni başlayanlar arasında bir köprü kuruyor ve kripto para ekosistemini daha erişilebilir hale getiriyoruz. Dönemsel temalara uygun olarak tasarladığımız topluluk etkinlikleriyle kripto yatırımcılığını eğlenceli bir hale getiriyoruz. Kripto paraların geleceğine duyduğumuz inançla, endüstride standartları belirleyen ürün ve hizmetlerimize yenilerini eklemeye, küresel ilk listelemelerle kullanıcılarımıza güvenilir yatırım olanakları sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Your browser does not support the video tag.
İlginizi Çekebilir