© 2 Yaka Haber

Konferansta tüketicilerin tedarikçilere kolayca ulaşması için geliştirilen uygulama anlatıldı

Haliç Kongre Merkezi’nde 7’nci kez düzenlenen Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda ‘Sürdürülebilirlik ve Paydaş İş Birliği’ konulu panelde konuşan Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, tüketicilerin QR kod ile ev dışında tükettikleri ürünlerin tedarikçilerine kolaylıkla ulaşabilmeleri için geliştirdikleri Güvenilir Tedarikçi Uygulaması’na yönelik bilgi verdi.

 

Gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun 19 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde 7’nci kez düzenlediği Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, sektörünün duaynelerini bir araya getirdi. ‘Sürdürülebilirlik ve Biyoçeşitlilik’ temasıyla yapılan konferansta ‘Sürdürülebilirlik ve Paydaş İş Birliği’ konulu panelde konuşan Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, Güvenilir Tedarikçi Uygulaması’nı anlattı.

İLK KEZ TÜRKİYE’DE UYGULANACAK

Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda ‘Sürdürülebilirlik ve Paydaş İş Birliği’ konulu panelde açıklamalar yapan ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, derneğe üye olan tüm firmaların farklı kategorilerde sürdürülebilirlik projeleri yürüttüğünü aktardı.

Gıdada sürdürülebilirliğin ve güvenilir gıdaya ulaşmanın önemine vurgu yapan Şahinöz, dernek olarak başlattıkları güvenilir tedarikçi uygulamasına yönelik bilgi verdi. Şahinöz, “Uygulama sayesinde tüketicilerin QR kod ile ev dışında tükettikleri ürünlerin tedarikçilerine kolaylıkla ulaşabilecekler ve böyle bir proje ilk kez Türkiye’de kullanılacak” dedi.

“GÜVENİLİR TEDARİKÇİ SERTİFİKASI TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK”

Güvenilir Tedarikçi Sertifikası hakkında da bilgi veren Şahinöz, “Sertifika programının hazırlık sürecini 12 STK ile hazırladık. Tüketici artık ev dışında ne yediğini ve yediğinin kaynağını bilmek istiyor. Sertifika süreci gerçekleşirken, gıdanın üreticisinden depocusuna ve dağıtanına kadar tek tek denetimden geçiyor. 3 farklı uluslararası denetim şirketi ile anlaşmamız var. Uluslararası denetim mekanizmasına sahip olduğumuz için bu süreçlerden geçmek zor oluyor. Gönüllülük esasına dayalı olan bir program olması sebebiyle isteyen firmalar, ETÜDER’e gelerek ‘ben güvenilir tedarikçi olmak istiyorum’ dediği zaman, denetim mekanizmaları çalışmaya başlıyor. Denetim ekipleri, firmaların üretici olduğu fabrikaya ya da deposuna giderek, incelemeler yapıyor ve böylece firmalar uluslararası standartlara göre yeterli görülürse, sertifika almaya hak kazanıyor. Eksikleri varsa da bunları tamamladıktan sonra sertifika alabiliyorlar. Tüm aşamalar, bu şekilde gerçekleşirse yani güvenilir bir tedarikçiyseniz gıdanız da yolda imha olmuyor. Bu sürecin sürdürülebilirliğe katkısı da buradan geliyor. Güvenilir tedarikçi sertifikası tüm dünyaya örnek olacak” diye konuştu.

 

 

 

Your browser does not support the video tag.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER