KARTAL’DA ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’E DOĞRU ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILDI
KARTALKartal Belediyesi’nden ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ kapsamında Önemli Çalıştay
Kartal Belediyesi, ilçenin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)’nın hazırlık sürecinde bir adım daha ilerleyerek İstanbul Enerji AŞ. ile birlikte ‘Sera Gazı Emisyon Azaltım ve İklim Uyum” isimli bir çalıştay düzenledi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirerek: “Çalıştayın, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile uyum sürecinde atılması gereken önemli adımlara kapı aralayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getireceğiz.” dedi.
Kartal Belediyesi, geçtiğimiz Mart ayında İstanbul Enerji AŞ. ile imzaladığı ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ (SECAP) sözleşmesi kapsamında iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemleri belirleyerek, ilçede karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik temiz enerji çalışmaları kapsamında bir adım daha ilerledi ve İstanbul Enerji AŞ. ile birlikte ‘Sera Gazı Emisyon Azaltım ve İklim Uyum” çalıştayını düzenledi.
Kartal Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen çalıştay, İstanbul Enerji AŞ.’nin katkılarıyla Kartal Belediyesi Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Çalıştayda, sera gazı emisyonunun azaltılması ve iklim değişikliği ile uyum süreçlerinde belediyelerin sorumlulukları ve izlenecek yollar ele alındı.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra; İstanbul Enerji AŞ. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, İstanbul Enerji AŞ. İklim Değişikliği ve Enerji Yönetim Şefi Savaş Alkan, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Kurtarır, Uzman Şehir ve Bölge Plancısı Gizem Baydı, Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri, birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler, kent konseyi, akademisyenler ve diğer sektör gruplarının temsilcileri çalıştayın katılımcıları arasındaydı.
Başkan Gökhan Yüksel: “İklim mücadelesinde sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız”
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, çalıştayın açılış konuşmasında Kartal Belediyesi'nin iklim değişikliği ve emisyon azaltımı konusundaki kararlılığını vurguladı. Başkan Yüksel, Kartal Belediyesi’nin İstanbul Enerji AŞ. ile yürüttüğü işbirliğine dikkat çekerek,
“31 Mart'tan önce İstanbul Enerji AŞ. ile adımını attığımız SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) projesinde bugün bu noktaya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu çalıştayın, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile uyum sürecinde atılması gereken önemli adımlara kapı aralayacağına inanıyorum. Kartal Belediyesi olarak, üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğumuzu söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kartal’ın iklim değişikliğine karşı dayanıklı ve uyumlu bir kent haline getirilmesi ve enerji verimliliği artırılarak ilçedeki sera gazı oluşumunun azaltılması amacıyla yürütülen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) kapsamında İstanbul Enerji AŞ. ile birlikte daha çok fazla proje ve çalışma gerçekleştireceklerinin sinyalini veren Kartal Belediye Başkanı, tüm katılımcılara ve katkı sağlayanlara bu önemli projeye destek oldukları için teşekkür etti.
Sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı sunumu ve ekip çalışmaları
Başkan Yüksel’in ardından mikrofonu devralan İstanbul Enerji AŞ. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Kartal Belediyesi ile birlikte yürüttükleri SECAP ile ilgili kapsamlı bir sunum yaptı. Yalçın, sunumunda, SECAP’ın temel hedeflerinin; enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıma sokmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Kartal Belediyesi’nin bu plan çerçevesinde attığı adımlar ve gelecek projeler de detaylandırıldı.
Sunumun ardından her masada oluşturulan çalışma grupları, sera gazı emisyonu azaltımı ve iklim değişikliği uyumu konusunda beyin fırtınası yaptı. Çalışma ekiplerinde yer alan katılımcılar, enerji verimliliği, atık yönetimi, yeşil alanların artırılması ve toplumsal farkındalık gibi konulara yoğunlaşarak çözüm önerileri geliştirdi.
Katılımcılar, fikirlerini sunarak ortak bir strateji oluşturmak için etkinlik boyunca çalıştı. Her bir masada farklı uzmanlık alanlarından gelen katılımcıların yer aldığı bu ekipler, farklı bakış açılarını harmanlayarak iklim mücadelesine dair yaratıcı çözümler üretmeye odaklandı.
Geleceğe yönelik adımlar ve çalıştayın sonuçları
Çalıştayın sonunda, her masadaki ekip tarafından geliştirilen fikirler ve çözüm önerileri genel oturumda sunuldu. Katılımcılar, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadelede yapılacak somut adımlar konusunda ortak bir karara varmaya çalıştı.
Tartışmaların ardından çıkan sonuçlar, İstanbul Enerji AŞ. ekipleri ile paylaşıldı. Özellikle enerji tüketimini azaltmaya yönelik projeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha aktif kullanımı ve belediyeler düzeyinde iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalığı artırıcı eğitim ve etkinlikler üzerinde duruldu.
Çalıştay, Kartal Belediyesi’nin çevreyi koruma ve sürdürülebilirlik çalışmalarındaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyarken, katılımcıların katkıları ve çözümleri ile iklim mücadelesinde yerel yönetimlerin üstlenmesi gereken rollerin tanımına da önemli katkılar sundu.
İlginizi Çekebilir