© 2 Yaka Haber

İzmit’te ekilen yerel tohumlar ekmeklik buğdaya dönüştü

Kocaelide İzmit Belediyesinin yerel buğday tohum kullanımı ve verimliliği artırmak için İzmit Ziraat Odası ile birlikte Ambarcı Mahallesi’ndeki 4 dönüm alanda deneme üretimi yaptığı buğdaylar hasat edildi. İzmit toprağında en verimli buğday olarak Nusrat belirlendi.

Kocaeli'de İzmit Belediyesi'nin yerel buğday tohum kullanımı ve verimliliği artırmak için İzmit Ziraat Odası ile birlikte Ambarcı Mahallesi’ndeki 4 dönüm alanda deneme üretimi yaptığı buğdaylar hasat edildi. İzmit toprağında en verimli buğday olarak Nusrat belirlendi.

KOCAELİ (Ulusal Ajans) - İzmit Belediyesinin yerel buğday tohumu kullanımı ve verimliliğini artırmak için başlattığı, İzmit Ziraat Odası ile ortaklaşa yürüttüğü Yerel Buğday Deneme Projesi’nin hasat etkinliğini gerçekleştirdi.

Akmeşe Ambarcı Mahallesi Budaklar Mevkii’ndeki öncü çiftçi Mustafa Türe’nin 4 dönümlük arazinde gerçekleştirilen buğday hasadına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, Belediye Koordinatörü ve meclis üyesi Süleyman Şen, İzmit Belediyesi Kırsal hizmetler Müdürü Şafak Üzümoğlu, Ambarcı Mahalle Muhtarı Mustafa Karaboğa ve çevre mahallelerin muhtarları ve çiftçiler katıldı.

8 ay önce ekilen tohumların bugün hasat edilmesinden dolayı memnun olan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün bizim için çok kıymetli bir gün. Yaptığımız çalışmaların somut olarak verimini almak, bunu üreticimiz, çiftçimiz, vatandaşımız ve kentimiz için iyiliğe, hayra, desteğe ve teşviğe dönüştürmek çok kıymetli. Göreve geldiğimizden beri tarımın her alanında elimizden geldiği, gücümüz yettiği kadar çalışma yapmaya, proje üretmeye ve var olan projelere destek olmaya gayret ediyoruz. Yerel buğday, aronya, ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için dut fidesi bahçesi gibi devam eden birçok çalışmalarımız var” dedi.

Tescilli beş çeşit buğday tohumu ekilerek başlatılan deneme üretimine değinen Başkan Hürriyet, bu projede Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Altuğ, Nusret, Kaynarca, Acar ve Alada türü buğday tohumunu; Kasım 2020’de, odamız ve muhtarlarımız tarafından tespit edilen, öncü çiftçimiz Mustafa Türe’nin arazisinde ekerek, toprakla buluşturduklarını anlattı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER