FETÖ Davasında ikinci yargılamada Mutlu ve Çapkın'a beraat
GÜNDEMFetullahçı Terör Örgütünün mülkiye yapılanmasına ilişkin 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkının Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden yargılandıkları davada, bu kez beraatlerine karar verildi. Kararda, beraat ettikleri için sanıkların gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri süreler için tazminat haklarının bulunduğu belirtildi.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 Kasım'da son celsesi görülen yeniden yargılamada, sanık Yusuf Yavaşcan katılırken, diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, sanıklar Hüseyin Çapkın, Hüseyin Avni Mutlu ve Necmettin Kalkan'ın "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan eylemlerinin sabit olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Sanıklardan Yusuf Yavaşcan'ın ise "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve yurt dışına çıkamamak şeklinde adli kontrol kararı verildi. İki sanık hakkında ise dosyalarının ayrılmasına karar verildi.
KARARDA TAZMİNAT HAKLARININ BULUNDUĞU BELİRTİLDİ
Heyet kararında, sanıklar Hüseyin Çapkın, Hüseyin Avni Mutlu ve Necmettin Kalkan hakkında verilen beraat kararı gereği gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri sürelere ilişkin olarak 5271 sayılı CMK'nın 141. maddesi uyarınca tazminat haklarının bulunduğunu belirtti. Heyeti üç sanık lehine ve devlet hazinesi aleyhine her biri için ayrı ayrı 17 bin 400 TL avukatlık vekalet ücreti takdir edilmesine de hükmetti. Bu sanıkların yargılaması için yapılan giderlerin kamu üzerinde bırakılmasına karar verildi. Sanıkların suç tarihinde kamu görevlisi oldukları da kaydedilen kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu 131. maddeye göre gerekçeli kararın bir örneğinin son çalıştıkları kamu kurumuna gönderilmesine hükmedildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Şubat 2018'de FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına ilişkin 14 sanıklı davayı karara bağlamıştı. "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu 3 yıl 1 ay 15 gün, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da 2 yıl 1 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Hüseyin Avni Mutlu'nun tahliyesine ve yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, Hüseyin Çapkın'ın ise ev hapsinin kaldırılarak yurt dışına çıkışının yasaklanmasına hükmedilmişti. 6 sanığın tüm suçlardan beraatına karar veren mahkeme heyeti, 6 sanığı da çeşitli hapis cezalarına çarptırmıştı.
İSTİNAF BAŞVURUYU REDDETTİ ANCAK YARGITAY KARARI BOZDU
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de 27 Eylül 2018'de Hüseyin Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın istinaf başvurularının esastan reddine karar vermişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de 21 Haziran 2021'de 8 sanık yönünden yaptığı incelemede, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile telefonla 2012 yılı itibariyle görüşmesinin o tarihlerde örgütün kamuoyunca cemaat olarak bilinmesi ve sanığın savunmasının aksini kanıtlayacak herhangi bir delil olmaması gerekçesiyle "Silahlı terör örgütüne yardım" suçu kapsamında herhangi bir faaliyeti tespit edilemeyen sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken ceza verilmesinin bozmayı gerektirdiği anlatıldı. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın için de "Silahlı terör örgütüne yardım" suçundan faaliyetinin tespit edilmediği ve sanık Necmettin Kalkan'ın da eylemlerinin örgüte sempati düzeyinde kaldığı gözetilmeden ceza verilmesinin bozmayı gerektirdiği kaydedildi. Bir sanık hakkındaki hükmün onanmasına karar veren Yargıtay, diğer 4 sanık hakkında eksik incelemeyle hüküm verilmesi nedeniyle kararı bozdu.
İlginizi Çekebilir