E-ticaret 2023’te pandemi öncesine göre yüzde 5 daha fazla büyüyecek
EKONOMİKüresel ticaretteki payını her geçen yıl artıran ve 2022’de de büyümesini sürdüren e-ticaret için 2023 ve takip eden yılların nasıl geçeceği merak konusu oldu. E-ticaret çözümleri sağlayıcısı Shopify tarafından yayımlanan trend raporunda 2022’nin e-ticaretin baş döndürücü büyüme hızının istikrar kazandığı bir yıl olduğu belirtildi. Zorlaşan küresel ekonomik koşullara rağmen ivmenin tam olarak kaybolmadığına dikkat çekilen raporda 2023’teki e-ticaret büyümesinin pandemi öncesine göre yüzde 5 daha yüksek olacağı ve sonraki yıllarda istikrar kazanacağı tahmin edildi.
Bireylerin online işletme kurmasına yönelik ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgileri “Başarı İskeleti” adlı bir programda bir araya getiren Courself.co CEO'su ve Shopify'ın Türkiye'den seçtiği ilk e-ticaret koçu Raif Kamacı, 2023 e-ticaret trendlerini değerlendirdi.
Salgın döneminde e-ticaret hacimlerinde görülen artışın sektördeki inovasyon ve teknolojinin benimsenmesini en az 5 yıl hızlandırdığına dikkat çeken Kamacı, “Bu kadar dinamik bir pazarda rekabet her geçen yıl zorlaşıyor. Bu duruma rağmen her yıl yeni fırsatlarla geliyor ve doğru nişi bulup, doğru bir yöntemle pazara giren herkesin başarı şansı yüksek" dedi.
"TÜKETİCİ SADAKATİNİ KAZANMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR"
Statista tarafından derlenen verilerde sepet terk etme oranlarının perakende sektöründe yüzde 71 civarında seyrettiği görüldü. Bu oranın 10 sepetten yalnızca 3’ünün siparişe dönüştüğünü gösterdiğini belirten Kamacı, “Sağlıklı büyüyen e-ticaret pazarı, sektördeki rekabeti de artırıyor ve tüketici sadakatini kazanmak giderek zorlaşıyor. Satılan üründen bağımsız olarak, tüm e-ticaret profesyonellerinin kolaylık, teslimat hızı, düşük fiyatlar, güncel kampanyalar gibi müşteri deneyimini iyileştiren ayrıntılara özen göstermesi gerekiyor. Platform deneyiminden ürün fotoğraflarına, satış sonrası hizmetlerden aynı gün teslimata, iade politikalarından dijital reklamlara tüm süreçleri müşteri deneyimini önceleyerek tasarlayan girişimciler, rekabette öne geçme şansı yakalayabiliyor. Tüm bu aşamalar büyük bütçeler gerektiriyor gibi görünse de e-ticarete sermayesiz ya da düşük sermayeyle de başlamak mümkün. Özellikle stoksuz e-ticaret gibi modeller neredeyse hiçbir masraf yapmadan e-ticaret yapmanın yolunu sunuyor. Courself.co olarak kalıplaşmış derslerin ötesine geçen, güncel ve dijitalin dinamiklerine uygun eğitimlerle yalnızca e-ticareti değil, markalaşmayı, organik pazarlamayı, son kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi öğreterek sektöre yeni oyuncular kazandırmaya odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“E-TİCARETE BAŞLAMAYI DÜŞÜNENLER FIRSATLARI İYİ GÖRMELİ”
E-ticaret gibi hızlı büyüyen bir endüstride yeni fırsatların her zaman ortaya çıkabildiğini ve alt kırılımların da bu büyümeden olumlu etkilendiğini söyleyen Kamacı, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Örneğin Z kuşağı artık markalara ulaşmak için arama motorları yerine sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret satışlarının önümüzdeki yıl 1 trilyon eşiğini aşacağı ve bu kırılımın 2025’e kadar 2 trilyon dolarlık bir pazar haline geleceği öngörülüyor. Courself.co üzerinde tasarladığımız eğitim programında başta Shopify üzerinden stoksuz e-ticaret (dropshipping) yöntemi olmak üzere, 30'dan fazla eğitim, 200'den fazla ders sunuyoruz. Courself.co topluluğuna katılanlar, e-ticaret konuşan bir topluluğun parçası oluyor, güncellenen derslerden ve canlı yayınlardan yararlanabiliyor. Tüm bu ayrıntılarla kendi kendilerini yetiştiren katılımcılar, trendlerin getirdiği fırsatları görerek yeni iş modelleri oluşturabiliyor."
Your browser does not support the video tag.
İlginizi Çekebilir