Bursa iş dünyası üretim artışından memnun
EKONOMİSanayi üretim endeksinin haziran 2021’de aylık bazda yüzde 2,3, yıllık bazda da yüzde 23,9 artması iş dünyasında memnuniyet oluşturdu.
Sanayi üretim endeksinin haziran 2021’de aylık bazda yüzde 2,3, yıllık bazda da yüzde 23,9 artması iş dünyasında memnuniyet oluşturdu.
BURSA (İGFA) - Sanayide çarkların döndüğünü ifade eden Bursa iş dünyası temsilcileri, beklentilerin üzerinde gerçekleşen sanayi üretimindeki artışın moraliyle de gelecek dönemden umutlu olduklarını belirttiler.
Sanayi üretim endeksinin aylık ve yıllık bazdaki artışını değerlendiren Bursa iş dünyası temsilcilerinin görüşleri şu şekilde:
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih ŞAKİR:
Sanayi üretim endeksinin aylık ve yıllık bazda atması elbette memnuniyet verici. Bu ekonomideki toparlanmanın hız kazandığını ve gelecek dönemde ekonomimizin tekrar ivme kazanabileceğinin göstergesi.
BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer YILDIZ:
Sanayi üretimindeki artış, pandemiye ve ülkemizin son aylarda yasadığı doğal afetlere rağmen yüzümüzü güldüren bir gelişme oldu. Sanayide çarkların dönmesi, üretimin ve ihracatın sürmesi ekonomimizin toparlanmasının hızlandığına dair bir işaret olmasının yanı sıra önümüzdeki süreç için de iş dünyasına moral veriyor.
GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat KAYA:
Pandemi şartlarının tam anlamıyla bitmemesine rağmen ekonomide görülen toparlanma iyiye işaret. Açıklanan sanayi üretim endeksinin haziranda aylık ve yıllık bazda artması bunun önemli bir göstergesi. Yüksek katma değerli üretim ve ihracat odaklı bir modelle ekonomimizi daha da güçlendirmeye devam etmeliyiz.
GÖRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Engin ÇETİNER:
Ekonomideki bu toparlanma ve ivmelenme yaklaşık 8-9 aydır devam ediyordu zaten. Yanı sıra Uzakdoğu’daki lojistik maliyetlerinin çok artması Türkiye’yi Avrupa’daki imalatçıların gözde ülkesi haline getirdi. Bu gelişmelerin neticesinde ekonomik verilerin yılın son çeyreğinde daha da artacağını düşünüyorum.
İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Osman AYBİL:
Sanayi üretim endeksindeki artış rakamları sevindirici. Zaten piyasadaki canlılıktan bu yönde bir artışın olacağını gözlemlemiştik. Pandemiye rağmen üretim ve ihracat hız kesmiyor, sanayinin çarkları dönüyor. Yılın ilk yarısında mobilya sektörünün ihracatı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 3,2 milyar dolara ulaşmış; yüzde 35 yükseliş gösteren mobilya ihracatı ise 2 milyar doları aşarak rekor kırmıştı. Bölgemizin bu rakamlarda payının olması bizleri mutlu ediyor. Mobilya sektörü olarak, ülkemizin üretimine, ihracatına ve büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın TOY:
Sanayi üretim endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesi artması bizleri mutlu etti. Pandemiye rağmen üretimde çarklar dönüyor. Özellikle Çin’in dünyadaki düşüşünü bir nebze de olsa biz karşıladık ve talepler bize yoğunlaştı. Umarım bu ivme böyle devam eder.
MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat ALPAY:
Sanayi üretim endeksinin beklentinin üzerinde gerçekleşen artışı sevindirici. Bu artışın ihracatımıza da olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çünkü ülke ekonomisi için ihracat vazgeçilmez unsurlarımızdan birisidir. Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte önemli bir husus olan hizmet sektöründeki daralma bu yaz sezonunda iyi noktaya geldi. İş dünyası olarak; topyekün iş hayatı açısından dövizdeki ani dalgalanmaların olmaması en büyük beklentilerimizden birisidir. Bundan sonraki gelecek projeksiyonunda imalat ve hizmet sektörlerinde ülkemizin tekrar yukarı yönlü kalkınma ivmesi yakalayacağını düşünüyoruz.
NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol GÜLMEZ:
Pandemide biriken taleplerden kaynaklı bir üretim artışı var. Bununla birlikte Uzakdoğu’dan tedarik edilen ürünlerden ülkemize kaymalar oldu. Bunların sürekliliği konusunda umutluyum. 2022’de böyle devam edeceğine dair göstergeler var.
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ANDIÇ:
Sanayi üretim endeksindeki artış olumlu olmakla birlikte sektörümüzde yaşanan maliyet ve tedarik sorunlarının çözümü de önem arz etmektedir. İnşaat malzemesi ihracatında iç piyasa ihtiyaçlarını dikkate alarak ihracat yapılmalıdır. Aksi halde lokomotif sektör olan inşaatta yaşanan tedarik ve maliyet artışı sorunu sektörün daralmasına ve dolayısıyla işsizliğe sebep olabilir. Bu anlamda sektörümüze yönelik ilave tedbir ve desteklerin ivedilikle alınmasını beklemekteyiz.
İlginizi Çekebilir